Fotografije kao svjedoci povijesti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. svibnja 2015. - 10:37
Autor: 

Sinoć je Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu otvorena izložba fotografija i dokumenata „Crni plat“, autora Dragana Rajčevića. Nazočni su bili u prilici vidjeti fotografije, dokumente i povijesnu analizu podataka i predanja o nastanku i trajanju područja sela i zaseoka Crnog plata kao izvorišta grada Tivta. Na početku večeri posjetitelje je pozdravio Neven Staničić. Zaljubljenik u povijest i fotografiju  Dragan Rajčević izrazio je zahvalnost svojim sugrađanima zbog dolaska te naglasio: „Ja sam htio dokumentima i slikom da vas vratim u jedno vrijeme, vrijeme koje je postojalo. Tivat mora da ima istoriju baziranu na relevantnim podacima. To je jedno blago koje samo treba da se otkrije. Ako bilo koje dijete, bilo koji čovjek  izađe nakon izložbe i zapita se gdje je Crni plat – ja sam uspio! Iz predanja je nastao običaj, iz običaja je nastala kultura življenja, a iz kulture življenja proizilazi sve ostalo“.

Svaka fotografija ima svoju priču, koja nam približava i svjedoči o povijesti našega grada, te samim tim ovaj hvalevrijedan projekt je od iznimnog značaja za kulturu svakog od nas.

Pored fotografija Dragana Rajčevića nazočni su mogli vidjeti i  fotografije Antona Markovića, fundusa CZK Tivat, kao i privatne zbirke.