Homen: „Bez kulture nema identiteta države“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 22. srpnja 2023. - 12:24
Autor: 

Crnogorski simfonijski orkestar sinoć je priredio veličanstven koncert na Ljetnoj sceni Doma kulture u Baru, pred oko pet stotina ljubitelja klasične glazbe. Barska publika je punih 80 minuta uživala u savršenom skladu najboljih crnogorskih muzičara i čistom zvuku koji je do svakog od prisutnih donosio najfinije tonove. Koncert je počeo izvođenjem Rahmanjinovljevog Drugog koncerta za klavir i orkestar, koji važi za jedan od omiljenih kod publike, u izvođenju maestralnog soliste Aleksandra Sinčuka. Ovaj pijanist je nakon četiri godine nastupio ponovno na „Barskom ljetopisu“, i za razliku od 2019., kada je svirao u Dvorcu kralja Nikole, otvorena Ljetna scena donijela mu je nove izazove, ali i zadovoljstvo što ponovno svira pred barskom publikom.

„Drago mi je što sam ponovo ovdje i nadam se da nije posljednji put. Svaka sala u kojoj sam svirao je drugačija i za svaku od njih se posebno štimujem, prilagođavam se klaviru i akustici, ali svirati na otvorenom je posebno zahtjevno jer tu zapravo akustike nema, potpuno je drugačije od svega“, kazao je pijanista ističući da Rahmanjinovljeva djela zahtijevaju veliku količinu emocija i intelektualnog rada.

Sedamdeset glazbenika svojom virtuoznošću donijelo je u Bar duh velikih svjetskih koncertnih dvorana. Pod dirigentskom palicom maestra Roberta Homena, ređale su se kompozicije slovenskih autora, posebno pripremljene za nastup na Ljetopisu: „Program sam koncipirao tako što smo se orijentirali na slovensku muziku. Tu su Rahmanjinov, Dvoržak, Smetana, izveli smo najbolje stvari koje poznaju široke narodne mase“.

Ovaj rođeni Kotoranin, koji svoj radni vijek provodi u Zagrebu nerijetko surađuje s Muzičkim centrom Crne Gore i ističe da su ovdašnji glazbenici dobili krovnu instituciju kakvu zaslužuju, ali da se u kulturu mora ulagati i za nju izdvajati više. Poznajući uvjete u Hrvatskoj, Homen ističe da, što se tiče samog orkestra i Muzičkog centra Crne Gore, je sve na jako visokom nivou.

„Bio sam dirigent u operi, dirigirao sam svim simfonijskim i filharmonijskim orkestrima, tako da mogu usporediti taj sistem s ovim i reći da je ovo zaista jedan visok profesionalni nivo. Crna Gora je mala i teško da može imati dva ili tri orkestra, ali onda ovo što imamo moramo potencirati. Kao što je Čerčil rekao, ako se ne borimo za kulturu, za što ćemo se boriti? Koliko mi se čini država za kulturu odvaja 0,8%, to bi definitivno trebalo podići jer bez kulture nema identiteta države“, rekao je maestro Homen istakavši da se nada da će Crna Gora to prepoznati jer bez kulturnog nasljeđa nema ni turizma.

U publici su se našli brojni profesori i kolege, ali i veliki broj roditelja s djecom, što ukazuje na to da Ljetopis ima raznovrsnu publiku i prostor za dalje djelovanje u ovom pravcu.

Autor: Studio Media Pro