Igra kotorskih umjetnika u Dubrovniku

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. veljače 2016. - 9:19

Zanimljivo i poetično je povezivanje različitosti likovnih izražaja općenito, a posebno ukoliko je riječ i o različitosti lokalizama ili podneblja koja su naoko oba mediteranska, ali pričaju neke posebne priče svojih korijena, tradicija ili običaja.

Naročit susret takve jedne priče dogodio se u galeriji Flora u Dubrovniku 26. veljače u 18 sati gdje su četvero kotorskih umjetnika Marina Knežević, Daliborka Kordić, Zoran Petrušić i Eleonora Apollonio-Kocka predstavili svoje radove dubrovačkoj likovnoj kritici.

Dr. sc. Katja Bakija je u predgovoru kataloga tekstom „ Zavodljivi likovni jezik“  naglasila posebnosti likovnog jezika ovih umjetnika prikazujući Zorana Petrušića kao slikara koji zrcali vlastito i subjektivno umnoženim viđenjima i sadržajima, Daliborku Kordić kao slikaricu indijanskih iskonskih opredjeljenja u izrazu, formi i simbolici, Marinu Knežević kao slikara ekspresije viđenog i proživljenog, umjetnice slobodne forme i unutarnje dinamike suptilne i jasne interpretacije i Eleonoru Apollonio-Kocka kao umjetnicu koja zaustavlja trenutke snatrenja i odmora oduzimajući ih neumitnom tijeku prolaznosti i nama ih poklanjajući "kao djeliće ukradene i odsanjane ljepote."

Izložba četvero umjetnika svakako je bila bogat umjetnički doživljaj susjednog nam grada prijatelja, a  umjetnici su nam otkrili ljepote svojih umjetničkih doživljaja koje se nadamo opet susresti na nekim novim izložbama.

Izložba je dio projekta koji će povezivati likovna i kulturna stremljenja Republike Hrvatske i Crne Gore na radost likovne publike i svih koji ljepotu života znaju pronaći u atmosferama sanjarenja ...