Izložba „Ala smo se naodmarali“ u Galeriji solidarnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. - 10:06
Autor: 

Gostujuća izložba  u Galeriji solidarnosti pod nazivom „Ala  smo se  naodmarali“, bit će otvorena 26. svibnja, koju priređuje Muzej Vojvodine iz Novog Sada, pod motom "Život je jedna velika knjiga, tko ostane kod kuće može pročitati samo jednu stranicu..." ,na zanimljiv način ,kroz sakupljenu muzejsku i poviesnu građu vraća nas u vrijeme početaka razvoja turizma, za vrijeme Austro - Ugarske u drugoj polovici XIX. st. do 80-ih godina XX st.

Izložba je, prethodno  bila prikazana u Novom Sadu, Pančevu, Puli i Rijeci.

Iz  kataloga izložbe: “Ekonomsko snaženje građanstva u drugoj polovini 19. vijeka dovelo je do jačanja njegove svijesti, koja se, prijee svega, ispoljavala u načinu razmišljanja i stilu života. Privredni razvoj i industrijalizacija uslovili su kulturno i duhovno uzdizanje trgovaca, preduzetnika, advokata, llekara, profesora, učitelja i bogatijih zanatlija. Uspostavljen je građanski sistem vrijednosti, građanski stil života i određeno građansko ponašanje. Evropeizacija gradova, kuća za stanovanje ili kuća za odmor uticala je i na promjenu svakodnevnih navika, ali i organizovanja slobodnog vremena, koje je provođeno u prirodi i na putovanjima u druge krajeve.

Sve je bilo podređeno udobnijem i zdravijem životu. Najčešće se išlo na izlete u prirodu, kao i na obale rijeka i jezera, koje su bile veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promijeniti klimu, otići u neku svjetsku ili obližnju banju, ali i na planinski svjež vazduh. Promena zdravstvenih shvatanja o moru kao lječilištu uticala je na sve brojnije odlaske na lletovanja, naročito između dva svjetska rata. Nakon Drugog svjetskog rata putovanja iz ličnog zadovoljstva i radi odmora postala su potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali i drugih slojeva stanovništva.”

U glazbenom dijelu programa sudjeluje klapa "Jadran" iz Tivta.