Izložba „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina“ u Porto Montenegru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. studenog 2019. - 11:57
Autor: 

Izložba „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“, bit će otvorena u srijedu, 20. studenog, u Zbirci pomorskog nasljeđa, u 18 sati.

Riječ je o najvećoj i najreprezentativnijoj izložbi na temu Bokeljske mornarice, na kojoj je predstavljen dio bogate povijesti jednog od najstarijih udruženja pomoraca na svijetu, čije višestoljetno postojanje svjedoči o bogatoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke - pored predmeta iz vlasništva Bokeljske mornarice bit će predstavljena i umjetnička djela, eksponati i vrijedni dokumenti iz vlasništva Pomorskog Muzeja Kotor, Arhiva CG i Bokeljske Mornarice.

Nastanak Bokeljske mornarice vezuje se za donošenje relikvija Svetog Tripuna u Kotor 13. siječnja 809. godine, kada se mletački brod koji ih je prevozio iz Carigrada za Veneciju zbog oluje sklonio u Boku. Relikvije sveca u grad je unijelo nekoliko pomoraca. Tih nekoliko pomoraca predstavljaju začetak institucije Bokeljske mornarice.

1200 godina je dug povijesni period u tijeku kojeg je mornarica preživjela mnoge dramatične, burne i interesantne događaje i igrala značajnu ulogu u pomorskoj i kulturnoj povijesti kojoj će izloženi eksponati na izložbi svjedočiti.