Izložba „Čast nema cijenu!“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. travnja 2016. - 9:16
Autor: 

U znak sjećanja i obilježavanja 75 godina od herojske smrti mornaričkih oficira Milana Spasića i Sergeja Mašere, izložba sačuvanih eksponata i fotografija s  potonulog razarača Zagreb, pod nazivom Čast nema cijenu!,  bit će otvorena u subotu, 16. travnja,  u Zbirci pomorskog nasljeđa, s početkom u 18 sati.  Izložbu će svečano otvoriti komandant Mornarice vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Centralno mjesto izložbe zauzima pramac potonulog bojnog broda, kao i brodski i osobni predmeti nađeni na mjestu stradanja i pogibije hrabrih Spasića i Mašere, koji tog maglovitog 17. travnja 1941. godine, dok su se niz lovćenske serpentine spuštale kolone talijanske vojske ka Boki kotorskoj, nisu željeli da se predaju u ruke neprijatelju - naređenje komande flote da brodove preda neoštećene Talijanima nije važilo i za odvažne mornare koji su odlučili da razarač Zagreb dignu u zrak.

Povijesni kontekst vremena u kome se herojski događaj odigrao bit će prezentiran na izložbi i kroz uniforme, medalje i vojnu opremu II. svjetskog rata. Tijekom  izložbe na ekranu će se emitirati francuski film Les Flammes sur l’Adriatique (Vatre nad Jadranom) iz 1968., koji je romansirana verzija događaja, a scenarij za ovaj film pisao je jedan od najvećih pisaca s ovih prostora - Meša Selimović. Svaki posjetitelj izložbe će na dar dobiti prigodnu razglednicu, a na jesen se planira i izdavanje posebne markice posvećene ovom jubileju.

Pored domaćina, organizator izložbe je Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora, a izložba je sastavni dio programa koji se ove godine organizira  povodom jubileja podviga, u čiju su organizaciju uključeni predstavnici Općine  Tivat, Mornarice CG, Bokeške Mornarice, UBNOR-a Crne Gore, predstavnici NVO-a i lokalnih obrazovnih institucija.