Izložba „Duh života“ u crkvi sv. Pavla u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 20. kolovoza 2019. - 8:40
Autor: 

U organizaciji OJU ,,Muzeji“ Kotor izložba skulptura zagrebačke kiparice Marine Stoponje  bit će otvorena večeras, s početkom  u 20 sati, u crkvi svetog Pavla u Starom gradu. Izložba je dijelom financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a otvorit će je Marijan Klasić, hrvatski konzul u Kotoru.

Marina Stoponja je rođena 1959.godine u Zagrebu. Diplomirala je 1999. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku kiparstva gdje je danas na doktorskim studijama. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1999.godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2001.godine. Umjetničku karijeru posljednjih nekoliko godina paralelno razvija i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Imala je 20 samostalnih izložbi i sudjelovala na 50 grupnih žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je više priznanja i nagrada među kojima su RAK Fine Art Festival Award (2007.), Ras Al Khaimah - UAE, International Emerging Artist Award (2016.), Dubai - UAE, 2. Premio contemporaneo (2001.), Forli - Italija, Posebna rektorova nagrada (1997.) Zagreb.

,,U svojim vajarskim ostvarenjima umjetnica iz Zagreba radi na temama koje opisuju život u njegovim  fizičkim, umjetničkim i sociološkim aspektima. Kroz svoja djela ona tumači prirodu i svijet oko sebe kroz trodimenzionalan oblik, a često se bavi i temama ljudskih odnosa. Najčešće stvara u bijelom mermeru, ponekad u bronzi, drvetu i aluminijumu. Stoponja je jedna od rijetkih vajarki sa hrvatskih prostora koja stvara skulpture u kamenu i mermeru velikih formata i dimenzija. Njena djela su ujedno i autoportreti tumačeni filozofsko-biografskim opisima koje karakteriše osoben stil precizne gotovo savršene tehničke obrade materijala” – o Marini Stoponji potpisuje Rachel Thong.

U glazbenom dijelu programa sudjelovat će  mladi flautist  Stefan Peričić.