Izložba „Dvije domovine Evgenija Popovića“ u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 23. travnja 2021. - 12:16
Autor: 

JU Pomorski muzej Kotor Crne Gore uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i u suradnji s Muzejom grada Trsta pripremio je izložbu Dvije domovine Evgenija Popovića, autora dr. Slavka Burzanovića.

„Izložbom se afirmiše i javnosti približava djelatnost Evgenija Popovića, ličnosti koja je dala značajan doprinos razvoju političkih, kulturnih i ekonomskih veza Kraljevine Italije i Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore. Evgenije Popović je rođen u porodici iseljenika iz Boke koji su zahvaljujući pomorstvu i trgovini stekli veliki ugled i imovinu u Trstu. Publicističku i političku aktivnost počinje veoma mlad. Bio je  Garibaldijev  prijatelj i saborac  u borbi za ujedinjenje Italije. U vrijeme Velike Istočne krize 1875. -  1878.  pod pseudonimom Emilio Terđesti za više italijanskih listova izvještavao je sa ratišta u Hercegovini i Crnoj Gori. Decenijama je promovisao crnogorske interese u Italiji.  Knjaz Nikola mu je, kao drugu iz školskih dana, povjeravao više odgovornih dužnosti. Popović je od 1897. do 1917. g. bio konzul i generalni konzul u Rimu, a od 1917. do 1919. premijer i ministar inostranih djela u crnogorskoj vladi u egzilu“ – stoji u najavi Muzeja.

Zbog epidemioloških mjera izložba će biti otvorena uz prisustvo ograničenog broja gostiju uz poštovanje propisanih mjera, u prostoru Muzeja, u ponedjeljak, 26. 4., u 19h. Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, veleposlanik  Vladimir Radulović, direktor muzeja Andro Radulović i autor, povjesničar  dr.  Slavko Burzanović. Također, putem video linka  će se obratiti i  kolege iz Gradskog  muzeja  u  Trstu.