Izložba "Istorija koje nema" u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. travnja 2014. - 11:57
Autor: 

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu na otvaranje izložbe pod nazivom "Istorija koje nema" , u utorak 29. travnja, s početkom u 18 sati. Izložba će biti otvorena na Trgu od Kina, u starom gradu u Kotoru.

Projekat realizira NVO Expeditio iz Kotora u suradnji sa NVO Anima i dizajnerkom Tanjom Radež iz Ljubljane.

"Istorija koje nema" umjetnički je projekt podstaknut istraživanjem pod nazivom "Ženska mapa Boke kotorske" koje je realizirala NVO Anima od lipnja do prosinca 2013. Prvobitna je ideja bila da se, kroz istraživanje, prepoznaju slojevi ženske povijesti Boke, te da se ,zatim, na kreativan naačin, predstave javnosti kroz umjetničku intervenciju u javnom prostoru. Istraživanje NVO Anima sastojalo se od pretraživanja građe u knjižnicama i arhivima ( traganje za izvornim dokumentima i knjigama, novinama i časopisima ), a obavljeni su i razgovori sa jednim brojem pojedinaca.

Tokom istraživačkog rada na "Ženskoj mapi Boke kotorske" postalo je jasno da u knjižnicama i arhivima ima veoma malo podataka o ženama, da informacije nisu objedinjene ili su teško dostupne. Manjak informacija u postojećim izvorima tokom istraživanja "Ženske mape Boke kotorske" podstakao je organizatore na pokretanje akcije pod nazivom ISTORIJA KOJE NEMA.