Izložba "Kotorske priče" 3. listopada u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 30. rujna 2017. - 9:24
Autor: 

„KOTORSKE PRIČE“ naziv je izložbe crteža akademskog slikara Veljka Velje Mihajlovića iz Beograda, koja će biti otvorena u utorak, 3. listopada u  20 sati, u prostoru Galerije solidarnosti- palača Pima.

Veljko Velja Mihajlović je rođen 1948. godine. Fakultet likovnih umjetnosti je završio u Beogradu. Njegov umjetnički opus je obilježen najviše grafikama u tehnici dubokog tiska, a poznat po ciklusima  tematski vezanim za Beograd. Ističu  se njegove mape grafičkih listova Kalemegdan, Studentski park, Krug dvojkom, preko kojih je po riječima pjesnika Milovan Vitezovića ušao u „legende Beograda“. Poznati su i njegovi grafički ciklusi: Pariški mostovi,  posebno oni posvećeni manastirima Manasiji, Žiči, Hilandaru... i ciklus posvećen caru Konstantinu i carici Jeleni, povodom 1700. godina Milanskog edikta.

Ciklus nazvan Kotorska priča, preko 60 crteža donosi vizure starih fasada s prozorima, a Mihajlovića pokazuje kao pažljivog posmatrača koji nam otkriva ljepotu detalja kotorske arhitekture i radoznalog kroničara koji  „pripovijeda“ o duhu i atmosferi  života u starom gradu.

Izložba „Kotorske priče“ u organizaciji Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ i Galerije solidarnosti je Mihajlovićeva 199. samostalna izložba, a deseta -  jubilarna u Kotoru.

Izložbu će otvoriti prof. dr. Darko Antović.