Izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija” ― svojevrsni omaž gostujućoj izložbi „Ispričat ću ti priču” u Arheološkom muzeju u Zadru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 25. lipnja 2024. - 11:18
Autor: 

„Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija” ― svojevrsni omaž gostujućoj izložbi „Ispričat ću ti priču” (2016―2024), bit će  otvorena 26. 6. ,  u 19 .30 h,  u Arheološkom muzeju u Zadru, kada će pored 20 muzeja iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, biti predstavljen i Muzej grada Budve (JU  Muzeji i galerije Budve) na ponos gradu Budvi, njegovoj drevnoj prošlosti i kulturnom nasljeđu. Suradnik na projektu i pisac dijela teksta koji se odnosi na Muzej grada Budve u pratećem katalogu je mr. Lucija Đurašković, direktor JU Muzeji i galerije Budve.

 

„Zašto izložba o izložbi?

Okosnicu izložbe „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačijaˮ čini proširena postavka izložbe „Ispričat ću ti priču”, a uz pomoć plakata biće predstavljeni svi muzeji i gradovi domaćini u kojima je ona gostovala. Cilj je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva, te u kolikoj su se mjeri oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije i Mezije. Stoga će izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija”, koju je osmislila i priredila Timka Alihodžić, arheolog u Arheološkom muzeju u Zadru i kustos izložbe, zasigurno biti podsticaj za buduću međumuzejsku internacionalnu saradnju u sklopu koje bi se razgovaralo o problemima s kojima se susreću istraživači nekropola na kojima se sahranjivalo autohtono i pridošlo stanovništvo u razdoblju od I vijeka prije Hrista do V vijeka poslije Hrista“.