Izložba „Predromanička arhitektura na tlu Hrvatske“ otvorena sinoć u Donjoj Lastvi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. svibnja 2018. - 10:24
Autor: 

Izložba „Predromanička arhitektura na tlu Hrvatske“, u organizaciji Zajednice Hrvata i prijatelja – Crna Gora, otvorena je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Voditeljica izložbe bila je prof. Marta Mihičić, a projekt je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

Izložbu od 12 panoa radila je Međunarodna organizacije Nova Akropola iz Hrvatske, čiji je prof. Mihičić bila član. Ona je u svojoj prezentaciji predstavila predromaničku arhitekturu na području Republike Hrvatske, a kratko se osvrnula i na predromaničke crkve na prostoru Boke kotorske.

Predromaničke crkvice su zbirka nepravilnosti koje možemo svugdje zamijetiti duž Jadranske obale. Posvuda nailazimo na odstupanja; krug je više elipsa nego krug, kvadrati su nejednakih stranica i nepravilnih kutova, lukovi prozora često su pomaknuti izvan osi... Dugo se vjerovalo da je ovakav izgled građevina proizašao iz nesposobnosti majstora graditelja. Ipak, pomnije su analize pokazale upravo suprotno.

Pored brojnih posjetitelja, izložbi je nazočio i konzul Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić.