Izložba radova Đura Prijića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. listopada 2014. - 10:48
Autor: 

U Galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu, večeras, 2. listopada u 20 sati bit će otvorena izložba radova Đura Prijića. Izložbu će otvoriti dizajner i grafičar,docent, magistar  Nikola Latković.

 

Slike Beloga Prijića po svom likovnom značenju rezultat su jednog vrlo složenog stvaralačkog postupka koji objedinjuje dvije posebne likovne discipline-slikarstvo i vajarstvo. U središtu njegovih slika je ženska figura-akt, rađena vajarskim postupkom, a potom slikarskim postupkom sjedinjena sa ravnom  površinom slike i njenim likovnim elementima.

Gledano u cjelini Prijić nam se predstavlja kao zagovornik osobenog tumačenja figuracije. Vajani aktovi djeluju svojom uvjerljivošću u istoj mjeri kao ravne površine slika. U tematskom smislu one otkrivaju svu dramatičnost složenog erosa koji je ovdje uzdignut na nivo moralnog shvatanja u čijoj je osnovi, prije svega, najuzvišenija vrijednost ženskog bića tj. materinstvo.

Akt je primarni tematski sadržaj Prijićevog slikarstva.Bogatom maštom on ga varira i modificira po pravilima likovne zakonitosti, pri čemu sa ostalim likovnim elementima slike čini uvjerljivu pikturalnu cjelinu jedne realizirane ideje gdje je sve prožeto likovnošću kojoj se sve potčinjava.

Motivska raznovrsnost – scene na suncem obasjanoj plaži, cvijetni vrtovi, iščekivanja u tišini tople mediteranske noći-čini Prijićeve slike bogatim i cjelovitim likovnim ostvarenjem.Sve na slikama ostvareno rezultat je slikareve osobene čulnosti i njegove osjećajnosi.