Izložba radova "Palma i ja" otvorena u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 04. rujna 2020. - 11:23
Autor: 

Izložba radova pod nazivom „Palma i ja“, autora Darka Botice, upriličena je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat.

Izložbu je otvorio ravnatelj Centra za kulturu Tivat Neven Staničić, koji je kazao da smo, u odnosu na maslinu, palmu zaboravili te da je umjetnik htio pozornost skrenuti upravo na nju, jer je ona dio našeg kulturološkog, sociološkog i drugog života na ovim prostorima. Staničić se osvrnuo i na palmino spominjanje u kršćanstvu i Bibliji, kao i na njenu vrijednost, koju su prepoznali stanovnici Vavilona, Krita, Egipta...

„Malo ko radi skulpture u plami, jer ona je nepogodna za obradu , traži puno truda i nema puno alata za rad na njoj, samo skalper. Darko se odavno bavi ovim hobijem, a sada je to jedna sazrela priča. jer su njegovi brodovi dobili obrise ovog dijela svijeta. Veoma mali dio se od palminog drveta može iskoristiti za rad. Neke ćete na izložbi prepoznati poput Barbare, Trabakula, Šima, Baka; stariji Tivćani će osjetiti nostalgiju šetajući između ovih eksponata.
Možda je ovo prilika da se prisjetimo one osnovne priče o palmi i da učinimo sve da nekako utičemo na to da obnovimo drvored na Rivi, u inat surlašu. Možda će priča o palmi i Tivtu otkriti novo kraljevstvo, u kojem ćemo nastaviti da uživamo, jer Pine bez palme nisu ono pravo, mada ga vezuju za pinuse i borove“, istakao je Staničić.

Izložba je postavljena na prvom katu JU Muzej i galerija Tivat.

Darko Botica rođen je 11.7.1957. godine u Kotoru. Osnovnu školu završio je u Tivtu, a srednju i Višu pomorsku školu u Kotoru. Ljubav prema plavetnilu mora i palmama, koje su oduvijek bile simbol Tivta, pretočio je u izradu suvenira od jednog dijela palminog stabla. Najveći opus  ovih radova zauzimaju upravo brodovi, koji su proizvod autorove mašte i tehničke mogućnosti palmine grane. Izlagao je na sajmovima u Herceg Novom, Tivtu, Budvi i Baru i dobitnik je brojnih nagrada.