Izložba „Sjećanje“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. kolovoza 2018. - 9:50
Autor: 

Otvorenje izložbe „Sjećanje“ akademskog slikara Mirka Dragovića bit će upriličeno na prvom katu izložbenog prostora  u Muzeju i galeriji Tivat u petak, 24. kolovoza.

Mirko Dragović je rođen 1980. godine u Priboju. Srednju likovnu školu "Petar Lubarda'' na Cetinju završio je 1999. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju je diplomirao 2004. godine, smjer slikarstvo, u klasi profesora Marka Musovića. Iste godine postao je član ULUCG. Kolektivno je izlagao više puta u zemlji i u inozemstvu, a samostalno pet puta – u Tivtu, Trebinju i u Švicarskoj, Kotoru i Baru.

Na svojim slikama Dragović prepoznatljivim koloritom  i načinom slikanja izražava svoja najdublja osjećanja  i iskazuje veliku ljubav prema ljudima i stvarima koje ga okružuju.

Sjećanje na lijepo i bezbrižno djetinjstvo, pretočeno u maštu na apstraktnim slikama je neiscrpna inspiracija umjetnika.

O njegovom radu Milun Lutovac je zapisao: “Svaki nas dan je ugovor sa nekom budućom uspomenom. Trebalo bi, ali ko će  o svemu tome voditi računa, vježbati oko za skrivena značenja stvari. Upravo to na svojim platnima, kao igrač na žici, između minulog i budućeg, radi Dragović. On zna da vid registruje, navodi i zavodi, ali isto tako zna da vid ne tumači. To je, možda, negdje i dobro, jer „kada bi svijet znao istinu“ kako na jednom mjestu zapisuje I. Singer „srušio bi se kao kula od karata“. Jezik se ne može uhvatiti „golim“okom, ali se može pretvoriti u oblik i boju, u mrežu druge i drugačije komunikacije. Dragović tu spoznaju potvrđuje i kao likovni pedagog, svojim posvećenim radom u Resursnom centru za djecu sa intelektualnim smetnjama i autizmom „1. Jun“, u Podgorici. I kao da ne „napušta čas“, ni za tren, jer i oni sa smetnjama i oni bez smetnji imaju ista „snoviđenja“, a svojim radom i djelima poručuje: oblik je bliži pogledu od riječi, a snoviđenje oblika na crtež, vječna je priča o odlasku i dolasku (nastanku i nestanku).”

 

Mirko Dragović živi u Podgorici, gdje radi nešto više od deset godina kao likovni pedagog.

Izložbu će s početkom u 21 sat otvoriti Adrijan Vuksanović.