Izložba slika “Dodiri za ljubav” u Perastu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 24. lipnja 2016. - 9:12
Autor: 

„Dodiri za ljubav" – naziv je izložbe slika akademskog slikara Milutina Obradovića koja je nedavno otvorena u Muzeju grada Perasta.

Na početku večeri poznati umjetnik nazočnima se obratio pjesmom „Još ne sviće rujna zora": „Toliko toga sam naučio od pogleda ka nebu i pogleda u zemlju i polaskan sam kad vam kažem da sam posebno ponosan na vas, na to što se gledate sa mojom umjetnošću, što vas gledaju oči mojih konja koji su samo orali moje snove".

U ime organizatora večeri Muzeja grada Perasta nazočnima se obratila kustosica i povjesničarka umjetnosti Aleksandra Simeunović. Kako je naglasila, slikarstvo Milutina Obradovića je bogato raznim motivima koji su iskazani kroz umjeren, a istovremeno snažan kolorit i daju pečat prepoznatljivosti slikarskog opusa ovog umjetnika. „Kolorit koji dominira na njegovim slikama nije lako precizno definisati, jer tako vješto uklopljen izgleda kao da boje nastaju jedna iz druge i upravo to daje Milutinovom radu jedan cjelokupan mističan doživljaj ", zaključila je Simeunović.

Čast da otvori izložbu imala je novinarka Aleksandra Vuković:„Smatram da je Perast baš taj grad koji može omeđiti svu priču koju nam želi iskazati Milutin Obradović. Toliko je na tim slikama nečeg uznemirujućeg i smirujućeg, a konji na slikama su nešto i zbunjujuće i uzbuđujuće”.

„Na slikama je toliko strasnih boja, iskaza, toliko potrebe koju prepoznajem i u poeziji Momčila Nastasijevića i u u slikarstvu Milutina Obradovića", navela je Vuković i dodala da je u pitanju spoj narodnih motiva s nečim što je moderni iskaz i potreba da se ne bude zavremen nego savremen i da se nešto u svom vremenu najavi što će imati snažan proboj u vremenu koje dolazi. „Ove slike sa glavnim, ali ne i jedinim motivom konja su baš to, potreba da se uđe u nešto novo", zaključila je Vuković.