Izložba slika Ivana Toskića

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. travnja 2015. - 9:05
Autor: 

Povodom Svjetskog dana Roma Centar za kulturu Tivat večeras  s početkom u 20 sati organizira izložbu slika Ivana Toskića. Izložbu će otvoriti direktor Radio Tivta Dragan Popadić.

 „Možda će nas i ove Ivanove slike natjerati da razmislimo – zašto imamo netrpeljivost prema ovom narodu, koji ne zna da mrzi, a čije pjesme obožavamo. Malo je kontradiktorno. Neko će reći – možda je zbog toga što neki Romi prose, neki kradu, neki su u ritama, a ja ću reći možda je zbog toga što smo ljubomorni na njihovu slobodu. Mi smo vezani lancima za zemlju, za posao, za kuću, za grad. Ali smo i nomadskom glađu prokleti. A oni putuju, pjevaju, igraju. Često i gladuju. Ali, često se i smiju.

  Njima je život ispisan na licu. Vidi se to i na izloženim slikama. Pogledajte možda i najbolju sliku stare Ciganke. Kao da se na licu vidi njen kompletan život – drumovanje, lutanje, gladovanje, gatanje, pjevanje, igranje, svadjanje, mirenje. I obavezna cigara. I kafa je tu negdje, samo se ne vidi. Ne vidi se, ali se osjeća, i velika mudrost žene koja je imala težak život, desetoro gladne djece, prazan kazan i puno srce. „Imala sam srećan život“ –  kao da nam poručuje stara žena smirenog lica koja se priprema za posljednje putovanje. Ali samo u ovom životu. Jer Romi vjeruju u novi život nakon smrti. A starica kao da traži od Boga: „Devla, Devla, dema te bijan džovav sar Romni“   Bože, daj mi ponovo da se rodim kao Romkinja“ - zapisao je Popadić o slikarstvu ovoga umjetnika.