Izložba slika Ljuba Popadića u Portu Montenegru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 28. lipnja 2019. - 9:20
Autor: 

Izložba slika akademskog slikara Ljuba Popadića bit će otvorena u ponedjeljak,, 1. 7., u Zbirci Pomorskog nasljeđa u nautičkom naselju Porto Montenegro.

S platna tivatskog slikara izbija Mediteran, onakav kakav je oduvijek i bio. Mediteran brodova i ljudi koji su živjeli ovim načinom života, kamene arhitekture, duhovnosti, skladan, ustreptao i pun života. Izložbu će otvoriti novinar i publicist Dragan Mihović, bivši direktor Radio Beograda.

Ljubitelji umjetnosti imat će priliku  pogledati slike iz dva umjetnička ciklusa, jedan se odnosi na Boku, a drugi na duhovnost. Boka je, naglašava Popadić, tema koju ne mijenja, a duhovnost se provlačila i kroz njegov raniji period.

„Sve što vidim pokušavam da prenesem na platno. Na njemu su moje emocije, moje oduševljene pejzažom, priobaljem, gradovima, selima, svim onim što nas okružuje“, kazuje Popadić, čije slike krasi topla mediteranska nota dodirujući starine, bokeljske fasade, škure, stare i dotrajale brodove….” -ističe Popadić.

„Ja pokušavam da patinom izazovem neku elegičnost koja ostavlja osjećanje da je nešto prošlo i da smo i mi prolazni isto tako kao i ti brodovi, koji se nalaze na mojim slikama i uvijek osjetim neku tugu zbog te prolaznosti koju prenosim na platno. I to nije oživljavanje, nego nastojanje da svojom slikom zabilježim nešto što stoji stotinu godina, a ta patina i nota topline vraća gledaoca u prošlost“, pojašnjava slikar svoj odnos prema prošlom i prolaznom.