Izložba slika Sava Pekovića u Portu Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. lipnja 2016. - 8:40
Autor: 

Izložba pod nazivom Mediteranski ciklus: Odsustvo prisustva, akademskog slikara Sava Pekovića, prema selekciji podgoričke galerije Gayo, bit će otvorena u petak, 1. 7., u Zbirci pomorskog nasljeđa, s početkom u 20:00h.

„Ovaj ciklus radova predstavlja moju „ličnu  geografiju“ – katalog čulnih informacija, ali i zadovoljstvo koje pruža beskrajna pučina, samilost, sjaj ljepote, britkost uma, hrabrost. Za mene, sva ova osjećanja koja sam želio da prenesem na platno spadaju u „fenomenologiju disanja“, ističe umjetnik Savo Peković.

Ukupno 42 slike, koje će krasiti zidove Zbirke pomorskog nasljeđa, rađene su akrilikom i pigmentima, a njihove površine su zgužvane, prosječene, vezane u čvor i međusobno razdvojene.

„Proces istraživanja umjetnosti Sava Pekovića je složen i postupan – prvo „čitanje“ temelji se sa čulnoj percepciji ritmičke kompozicije boja. U ovom ciklusu je to plava boja s primjesama i diskretnim žutim motivima.  Šifruju tjeskobu, rvanje sa sudbinom, posustajanje i ponovno hvatanje u koštac sa životom. U tom i takvom nepristajanju na poraženost i nepopuštanju pred iskušenjima nalazi se skriveni optimizam i životvornost. Zato su ove slike i ozbiljne i lijepe“, riječi su kustosice izložbe Natalije Cerović.

Art sezona u nautičkom naselju Porto Montenegro svakog ljeta obogaćena je upravo selekcijom umjetnika i umjetničkom produkcijom galerije Gayo - prošle godine je to bila izložba „Majstori savremene crnogorske likovne umjetnosti“, a ove je to Savo Peković kao predstavnik crnogorske umjetnosti, koji je svoju karijeru gradio u Parizu i Dizeldorfu.

Izložba će biti postavljena do 17. 7., u Zbirci pomorskog nasljeđa, a ulaz je slobodan.