Izložba „Slike italijanskih marinista na području Boke kotorske“ otvorena u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. travnja 2018. - 11:23
Autor: 

Izložbu fotografija pod nazivom „Slike italijanskih marinista na području Boke kotorske“ otvorio je sinoć veleposlanik Republike Italije Luka Zelioli, u Galeriji solidarnosti u Kotoru. Izložba je realizirana u organizaciji Zajednice Italijana Crne Gore i Pomorskog muzeja Crne Gore – Kotor.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo što je ova izložba otvorena u Kotoru, gradu „koji prednjači u čuvanju onoga što su prave veze i sjećanja koja povezuju ovaj grad sa Italijom u jednom odnosu, koji nije samo geografske, nego i kulturološke prirode“.

Brojnim posjetiteljima izložbe obratio se direktor Pomorskog muzeja Crne Gore – Kotor, Andro Radulović: „Vode Jadrana, iako zašle duboko u kopno, nikada nisu razdvojile dvije obale, već su nasuprot, zapljuskujući ih, do dana današnjeg itekako spajale. Na istočnoj obali, na samom jugu, zavukle su se među vijencem gora i dozvolile valovima da ih zapljusne i u njma otisne najljepši pečat prirode, zaliv Boke. Od postanka, svojom ljepotom i mirom, Boka je mamila, plijenila i osvajala, klesala duh i bila nepresušno izvorište nadahnuća umjetnika, ali i onih koji su kroz umjetnost željeli ostaviti priču života i vremena. Jedno poglavlje te priče je večeras pred nama i dokaz je jednog vremena kojeg su stvarala dva naroda sa dvije obale, a čija je zajednička posvećenost bila morska površina. Jedni ploveći a drugi bilježeći, našli su svoj životni put i cilj na istom plavom prostranstvu, ostavljajući nam na najljepši način zapise prošlosti, koje danas čitamo istim jezikom, jezikom umjetnosti. Zbirka slika marinista, na ovoj izložbi, koje su sakupljene na teritoriji Boke kotorske, samo potvrđuje koliko je narod Crne Gore i narod Italije neminovno upućen jedan na drugog. U dugom periodu minulih vjekova kroz koji su se prožimali uticaji ova dva naroda, uvijek smo znali prepoznati i prihvatiti kulturne vrijednosti, a njegujući ih i čuvajući, postajali su nam savršen uzor za sopstveno uzdizanje svijesti o bogatstvu nad kojim rastemo.“

Povjesničarka umjetnosti Radojka Abramović je kazala da je Zajednica Italijana prepoznala ovu temu kao bitan segment zajedničke kulturne baštine, a Pomorski muzej kao inicijator ove teme i institucija koja se bavi izučavanjem pomorske i kulturne prošlosti Boke i crnogorskog primorja, je pomogla njegovu realizaciju. Izložbu prati i katalog fotografija, koji je, kako kaže Abramović, napisan s ciljem da se javnosti prikaže bitan dio našeg kulturnog blaga. Katalog sadrži 45 fotografija talijanskih marinista.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender. „Ovaj projekat je urađen u suradnji s Narodnim univerzitetom iz Trsta s kojim smo konkurisali i dobili smo ovaj lijepi projekat“, rekao je Dender dodajući da je ova izložba realizirana zahvaljujući ogromnom trudu povjesničarke umjetnosti i kustosice Muzeja Radojke Abramović.

Glazbom su ovu večer upotpunili tenor Aleksandar Janićijević uz pratnju korepetitora Dejana Krivokapića.