Izložba „Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića“

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 11. prosinca 2019. - 11:59
Autor: 

Kulturni centar Nikola Đurković / Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Univerzitet Crne Gore Pomorski fakultet Kotor / Pomorska biblioteka organizirali su otvaranje Izložbe Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića 10. 12. 2019. godine u Memorijalnoj sali Pomorske biblioteke u Dobroti.

Izložba je rezultat implementacije projekta Izložba Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića, koji je sufinanciran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu Ministarstva kulture Crne Gore. Izložbu su pripremile: Nataša Gobović i Jasmina Bajo, bibliotekarske savjetnice i Marija Starčević i Ana Kerndl, više bibliotekarice.

Rukovoditeljica Pomorske biblioteke Kotor, Nataša Gobović je pozdravila prisutne i podsjetila da je ovo već drugi projekt koji realiziraju ove dvije institucije i koji je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Prodekanica za inovacije i razvoj prof. dr. Tatijana Dlabač je otvorila izložbu.

Akademik Vladislav Brajković, evropski stručnjak za pomorsko pravo, čovjek je koji je svojim znanjem, društvenim angažmanom, entuzijazmom i, iznad svega, ljubavlju i privrženošću svojoj rodnoj Boki kotorskoj, znatno doprinio obnovi i razvoju pomorske privrede Crne Gore nakon Drugog svjetskog rata te obnovi pomorskog školstva i njegovom podizanju na visokoškolsku razinu. Svoju bogatu stručnu biblioteku zavještao je svojoj sestričini, uvaženoj prof. dr. Mariji Radulović. Procjenjujući vrijednost i značaj fonda, pokojna prof. dr. Marija Radulović je odlučila da biblioteku akademika Vladislava Brajkovića pokloni Pomorskoj biblioteci u Kotoru, sa željom da ona što prije bude adekvatno smještena, stručno obrađena i prezentirana, i na taj način otvorena za naučnu i kulturnu javnost ne samo Boke kotorske i Crne Gore, već i šire. 

 ,,Vjerujemo da će situiranje naučne biblioteke akademika Vladislava Brajkovića u Pomorskoj biblioteci doprinijeti objektivnom vrednovanju njegovog opšteg doprinosa i odrediti pravo mjesto koje mu pripada u novijoj istoriji Crne Gore. Utemeljivanjem Biblioteke akademika Vladislava Brajkovića, Kotor i Boka Kotorska će se odužiti jednom od najviđenijih Bokelja’’, istakla je Dlabač.

Biblioteka akademika Vladislava Brajkovića obuhvaća preko 7.000 bibliotečkih jedinica, a materijal će biti sistematiziran i katalogiziran u okviru  COBISS. CG, zajedničkog (kooperativnog, jedinstvenog) elektronskog kataloga Crne Gore, što znači da će biti dostupan svim korisnicima interneta.  Stare i rijetke knjige iz ove Biblioteke su u relativno zadovoljavajućem stanju, jer na njima nema ozbiljnijih oštećenja.

Jasmina Bajo, koordinatorica projekta  je podsjetila da je zakonska obaveza i dužnost svake baštinske ustanove i da štiti i čuva staru i rijetku bibliotečku građu kao kulturno nasljeđe od općeg značaja. Ove publikacije predstavljaju i kulturno dobro.  Zatim je dodala: ,,Izloženo je 35 publikacija, koje su važan izvor podataka o akademiku Brajkoviću, njegovim raznovrsnim interesovanjima, tako da osim stručnih publikacija iz oblasti pomorske pravne nauke na nekoliko jezika (italijanskom, francuskom, engleskom, njemačkom) nalazimo i publikacije koje pripadaju različitim oblastima kulture i nauke: književnost, istorija, sociologija, lingvistika, ekonomija, politikologija, etnologija, okeanografija, kulturna baština Boke Kotorske. Najstarija publikacija koja je predstavljena na ovoj izložbi je iz 1811. godine. Riječ je o traktatu italijanskog advokata Estragina: Trattato del contratto di assicurazione del sig. Pothier, preceduto da un discorso preliminare coll᾽ agg. delle note e di un supplemento, koja je objavljena u Milanu. Cilj ove izložbe je da ukažemo javnosti na kulturno bogatstvo kojim raspolažemo, da znanstvenicima, istraživačima, studentima, učenicima i građanstvu omogućimo uvid u biblioteku jednog od najvećih stručnjaka za pomorsko pravo kod nas i na taj način valoriziramo i obogatimo kulturnu ponudu Boke kotorske i Crne Gore.’’

Otvaranju izložbe su prisustvovali i učenici Srednje pomorske škole Kotor s profesoricom Draganom Franić.