Izložba "Svadbeni spomenar Paštrovića" u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. svibnja 2017. - 9:05
Autor: 

U srijedu, 17. 5., s početkom u 20 h, u Galeriji solidarnosti u palači Pima, u Starom kotorskom gradu, bit će priređeno otvaranje dokumentarne izložbe  "Svadbeni spomenar Paštrovića", autorice dr.  Mile Medigović Stefanović. Tom prigodom bit će predstavljena njezina  knjiga "Nevjesta u svadbenom krugu" (Beograd - Petrovac na Moru, 2016.), o ženskom pismu i ulozi žene u tradicionalnoj paštrovskoj svadbi.

 Izložbu će otvoriti i o knjizi govoriti Jelena Đurović, donedavna direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore, kao i Dušan Medin iz JU Muzeji i galerije Budve. U glazbenom  dijelu programa nastupit će profesori i učenici Škole  za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve . Organizatori izložbe su OJU Muzeji Galerija solidarnosti i Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića "Drobni pijesak" u Beogradu. Ovo je prvo predstavljanje izložbe i monografije u Crnoj Gori, poslije premijernog predstavljanja u Etnografskom muzeju u Beogradu.,

Izložba će biti otvorena do kraja svibnja.

O izložbi:

„Izložbom "Svadbeni spomenar Paštrovića" otvara se jednu od mnoštva "škatulica" u bogatoj "škrinji" paštrovske kulturne baštine. Reprezentativnost kulturnog ambijenta čuva se u bogatim privatnim arhivama zavičajaca, pa je za ovu prigodu otkriven samo manji dio fotografija koje dokumentuju svadbene motive i mnoštvo pratećih detalja oko najznačajnijeg rituala u porodičnom životu Paštrovića. Na dvadeset panoa sa fotografijama, naslovljenih stihovima iz paštrovske svadbene lirike, kao i na zasebno uveličanim fotografijama, izožen je dio paštrovskog "spomenara" višestruko značajnog s aspekta etnografskog, antropološkog, umjetničkog, kulturnog i istorijskog. Zanimljivo je da će izloža prikazati vjenčanja Paštrovića tokom prve polovine XX vijeka, kako u rodnom kraju, tako i u Srbiji, Makedoniji i Sjedinjenim Američkim Državama“.