Izložba u Muzeju grada Perasta

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 15. lipnja 2019. - 10:10
Autor: 

Izložba “U LIKU SERENISSIME: Ogledi iz istorije peraškog graditeljstva (1687.-1797.)” arhitekte Luke Pajovića, bit će otvorena u utorak, 18. lipnja, u Galeriji muzeja grada Perasta u 20 sati. Tom prigodom će, uz ključne artefakte iz Nadžupske zbirke i Arhiva grada Perasta, biti predstavljeni i crteži do sada nemapiranih peraških crkava i zvonika, kao i drugi rezultati istoimenog znanstveno-istraživačkog projekta.

“U LIKU SERENISSIME: Ogledi iz istorije peraškog graditeljstva (1687.-1797.)” prati prostorni i graditeljski razvoj Perasta tijekom posljednjeg stoljeća mletačke vladavine, i to prvenstveno kroz tri javna projekta koji do danas dominiraju urbanom topografijom grada. Otkrivajući veze, zajedničke uzore i sličnosti između projekata zvonika, nove Nadžupske crkve sv. Nikole i zavjetnog svetilišta Gospe od Škrpjela, kao i manje poznate nerealizirane alternative, ova izložba za cilj ima prezentaciju do sada manje proučavanih tema iz graditeljske povijesti Perasta.

Ideja za izložbu je proistekla iz neovisnog istraživačkog projekta, koji je autor kao stipendist Kraljevskog institute britanskih arhitekata, sproveo od rujna 2018. do lipnja 2019.godine.

Luka Pajović je rođen 1995. godine u Podgorici. Nakon dvogodišnjeg školovanja u internatu St. Peter’s School u Jorku (UK) osnovne  studije arhitekture je upisao na arhitektonskom fakultetu univerziteta  Cambridge, gdje je kao puni stipendist Trinity College-a dvije godine za redom postigao najviši rezultat u klasi. Nakon studija je godinu dana proveo stječući praksu u višestruko nagrađivanom londonskom studiju Tim Ronalds Architects, a potom i u Crnoj Gori, gdje već nekoliko mjeseci radi na spomenutom istraživačkom projektu. Luka će od sredine srpnja 2019. postdiplomske studije nastaviti na Univerzitetu Yale (SAD) kao puni stipendist odsjeka za arhitekturu.

Izložba će biti otvorena do sredine srpnja.