Izložba Vaska Lipovca u Lisabonu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 21. siječnja 2020. - 11:45
Autor: 

U jednom od najposjećenijih lisabonskih muzeja - Nacionalnom muzeju kočija - otvorena je izložba našeg proslavljenog umjetnika Vaska Lipovca. Tako je i u Portugalu predstavljeno hrvatsko predsjedanje EU-om. U turistički najposjećenijoj lisabonskoj turističkoj četvrti Belem, samo 5 minuta hoda od slavnog belemskog tornja smjestio se Nacionalni muzej kočija s najvećom svjetskom kolekcijom kraljevskih kočija. Gotovo pola milijuna posjetitelja, koliko godišnje posjeti ovaj muzej, vidjet će i izložbu Vaska Lipovca.

- Vasko Lipovac ima puno poveznica s Lisabonom. To je umjetnost koja se sviđa gotovo svima, govori Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

Vasko Lipovac vrhunac svog umjetničkog rada ostvario je upravo ciklusom Biciklisti koji se sjajno uklopio u prostor za povremene izložbe ovog impresivnog muzeja koji potpisuje jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata Paolo Mendes da Rosa, dobitnik slavne arhitektonske Pritzkerove nagrade.

Slavni biciklisti u Portugal su stigli zahvaljujući 42 godine dugom prijateljstvu dvaju gradova Lisabona i Zagreba.

- Veliko nam je zadovoljstvo što ponovno možemo ugostiti jednu hrvatsku izložbu - prije dvije godine ovdje smo imali Vatroslava Kuliša. U ovom novom, suvremenom prostoru, uz postav starih kočija, ugošćujemo izložbe suvremenih autora kao kontrast - trudimo se imati raznolik program, naglašava Silvana Bessone, direktorica Nacionalnog muzeja kočija.

Prisno i nepretenciozno, ali odmjereno i neodoljivo, kako je zapisao akademik Tonko Maroević u katalogu izložbe, skulpture Vaska Lipovca na najbolji mogući način približit će građanima Lisabona i brojnim turistima hrvatsku umjetnost i baštinu.

 Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.K./HRT