Izložba „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. studenog 2019. - 10:41
Autor: 

Svečano otvaranje izložbe „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“ održat će se u ponedjeljak, 4. studenoga 2019. godine, u 19 sati, u Galeriji solidarnosti, u Kotoru.

Ova iznimna zbirka slika hrvatskih, austrijskih, njemačkih, talijanskih, mađarskih, francuskih i engleskih umjetnika, nastalih u razdoblju od sredine XIX., pa do sredine XX. stoljeća, prvi je puta bila izložena u Opatiji 2017. godine. U bitno dopunjenom izdanju, slike hrvatske i crnogorske obale predstavit će se u kotorskoj Galeriji solidarnosti, u razdoblju od 4. do 30. studenoga 2019. godine.

Izložba je ostvarena povodom Dana Općine Kotor u suradnji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, Općine Kotor i OJU Muzeji Kotor – Galerija solidarnosti, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović u svome je predgovoru katalogu izložbe napisao sljedeće: „Večerinina se zbirka kreće unutar vremenskog raspona od više od stotinu godina, no autorska i stilska obilježja, raznolikost pojedinih djela i predjela, nimalo ne narušavaju doživljaj zaokruženosti i posvećenosti temi. Slikovitost pojedinih motiva, koji se pred očima gledatelja nižu duž hrvatske obale od Pule do Dubrovnika, i dalje do južnog Crnogorskog primorja, s jedne strane izgleda toliko prisno i poznato, a s druge toliko raznovrsno i uzbudljivo. I različite tehnike pojedinih radova – crteži, akvareli, grafike, ulja na platnu – doprinose nužnom dinamizmu i primamljivosti ovih prizora. Osim prikupljenih zanimljivih djela, posebna vrijednost višegodišnjeg napora Duška Večerine također leži i u prikupljenim podacima o autorima i o njihovim djelima u javnim zbirkama. Iako je riječ, među ostalim, i o dobro poznatim slikarima poput Jakoba Alta, Gottfrieda Seelosa, Jeana d'Alheima, Mencija Clementa Crnčića, Antona Romaka, Leontine von Littrow, Wilhelma Ungera, Naste Rojc, u zbirci su okupljeni i gotovo posve nepoznati autori, o kojima je teško prikupiti i najosnovnije podatke.“

O izložbi „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“ govorit će generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru mr. sc. Jasminka Lončarević te vlasnik zbirke i kustos izložbe Duško Večerina, a izložbu će otvoriti predsjednik Općine Kotor Željko Aprcović.

Otvaranje izložbe glazbenim programom uveličat će Mandolinski orkestar „Tripo Tomas”.