Izložba “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana” u Perastu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. veljače 2016. - 9:16
Autor: 

U okviru proslave Dana Muzeja grada Perasta, 29.2.2016. godine, s početkom u 19 sati  bit će otvorena izložba posvećena peraškoj obitelji Zmajević, pod nazivom “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”, autorice Aleksandre Simeunović, povjesničarke  umjetnosti.

Intrigantna je činjenica da je u ovako malom mjestu kakvo je Perast, postojala cijela plejada ličnosti koje su obilježile jedan dio povijesti  ovog dijela Jadrana, ali ne samo tu. Jedni od njih su članovi porodice Zmajević - Andrija, Krsto, Matija i Vicko, koji su ostavili dubok trag u baroknom Perastu.

Andrija, nadbiskup barski i primas Srbije, svestrana ličnost, književnik, sakupljač antičkih artefakata, mecena umjetnika.

Krsto, čovjek vičan maču i moru i više puta biran za gradskog kapetana.

Matija, također  pomorac, koji je umnogome promijenio tijek  povijesti,  veći dio svoje pomorske karijere proveo u službi ruskog cara Petra Velikog koju je završio kao admiral ruske baltičke flote.

Vicko, sin Krstov brat Matijin, koji je otišao stričevim stopama, osim svećenika i sam je bio  književnik i mecena umjetnika.

Osvrtom na velikane kakvi su oni bili, još jednom ćemo se vratiti na period peraške povijesti kada su bitke podjednako vojevane perom i mačem i kada su ljudske osobine kao što su hrabrost, srčanost, ljubav prema umjetnosti i umješnost predstavljale radost života i postojanja.

Izložbu će otvoriti generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore gospodin Aleksandar Dajković.