Jakša Fiamengo – otac klapske pjesme

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 09. ožujka 2016. - 10:07
Autor: 

U Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, povodom Dana žena, sinoć je održan koncert u čast velikom pjesniku, piscu i novinaru, Komižaninu i Splićaninu Jakši Fiamengu, koji je inače i dugogodišnji član stručnog žirija za stihove u kategoriji Nova klapska pjesma.  

Medijatorica večeri bila je Jasna Stijović.

Na koncertu naslovljenom „Duša u kamenu“ nastupile su klape Assa Voce, Alata, Maris, Incanto, a njihovo izvođenje skladbi za koje je tekst napisao upravo Jakša Fiamengo izmamilo je ogroman pljesak publike. Večer su uveličali i vokalno-instrumentalni sastav Lungo mare, Nada Baldić, kvartet Legate, Jasminko Šega na klaviru, a posjetitelje je posebno oduševio Milan Mikan Kovačević, izvršni direktor Međunarodnog festivala klapa u Perastu, koji je pokazao svoje umijeće na gitari.

Da večer bude još potpunija potrudili su se recitatori Saša Vidić i mlada Milica Cvijović, koji su govorili stihove iz Jakšine knjige „Karoca gre“.

Publici se obratio prijatelj peraškog festivala, Splićanin Ante Mekinić, ugledni hrvatski izdavač i animator u kulturi, koji je ispričao nekoliko zanimljivih i duhovitih anegdota o svom prijatelju Jakši Fiamengu.

„U Dalmaciji kad je nešto dobro kaže se da je „ka pisma“. Kad nešto nekome dobro ide, kaže se da mu svaka piva. Tako da je pisma sama sebi superlativna kategorija. Tako je i naš Jakša sam po sebi superlativna kategorija, i kada umre po njemu će se zvati i književne nagrade i pjesničke večeri, ali dabogda se zadugo ne zvale, neka nam jakša još dugo poživi i napiše još puno lipih pisama. Jakša je pisma sam po sebi, a da mu svaka piva čuli ste i čut ćete u nastavku ove večeri“, istakao je Mekinić.

Posjetiteljima se obratio i čovjek kojem je ova večer posvećena, Jakša Fiamengo: „Mi smo ovdje kao jedna zajednica koja sluša klape, koja pjeva određene pjesme; večeras su to moje, sutra su to neke druge. Mislim da nam je svima lijepo u jednom duhu, jednom ozračju klapske pjesme.

Ta pjesma naša dalmatinska, koja se i ovdje čuje i ovdje ima svoj eho; ta dalmatinska pjesma je zapravo sveobuhvatna. Nema toga što nije pokrila svojim notama. Ta naša pjesma je zaista nešto što vrijedi čuti, pa je to prepoznao ne samo naš puk u Dalmaciji, Boki, nego prepoznao je i UNESCO, pa je ova pjesma ušla u registar nematerijalne kulture Svjetske baštine, u prosincu 2012. godine“.

Fiamengo je pročitao nekoliko svojih soneta, a najveće oduševljenje izazvala je njegova pjesma o Tivtu, u kome on često boravi.

Jakša Fiamengo – sinonim je pjesničke Dalmacije i stiha koji budi slike u svijesti čitatelja. Od 1966. godine kad je objavio prvu zbirku pjesama, nižu se knjige za koje je do danas dobio sve najuglednije nagrade. Od 2012. g. redovit je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Njegove su pjesme ukomponirali najistaknutiji kompozitori hrvatske estrade, klapske pjesme, pisci za zborove i dječje ansamble.

Iako stihove popularnih hitova  Karoca, Piva klapa ispo´ volta, Infiša san u te, Ništa nova, Nadalina, Nokturno, Vagabundo, A vitar puše, kao i klapskih klasika Sutra će te ponit, Ruko moja što si takla, Kad mi bude leći, Parce mihi Domine, Injoštar, Da mi se providi i drugih,  znaju i stari i mladi, malo ljudi zna da su potekle baš iz pera, ovog vrhunskog pjesnika. Jer  „Jakša je pjesnik, a ne pomoćna snaga kompozitorima - on uglavnom ne piše na muziku već se ona piše na njegove stihove.“