Kako je izgledao 7.dan Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. srpnja 2016. - 14:51

Dani festivala prolaze, predstave sve zanimljivije dolaze! Sedmi dan XXIV. Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt obilježio je “DŽONATANOV LET”, i “KAKO RASTU VELIKI LJUDI”. Tematski srodne predstave, savjetovale su nas kako da pronađemo sebe, da se potrudimo da učimo i napredujemo, da bi jednog dana bili veliki čovjek ili letjeli poput Džonatana!

Dječije kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku priredilo nam je predstavu “DŽONATANOV LET” u režiji i adaptaciji teksta Nikole Zavišića, po motivima romana “Galeb Džonatan Lingviston, Ričarda”. Džonatan je sebi odredio cilj, da maksimalno iskoristi svoje mogućnosti, prevaziđe ograničenja kojima nas tijelo sputava i savlada savršen let, bilo da se radi o letu u kome vladaju fizički zakoni, bilo oni unutarnji misaoni. S obzirom da biva protjeran iz jata, pratimo njegovu priču, strahove, želje i ograničenja s kojima se suočava. Jednu zahtjevnu književnu adaptaciju Zavišić je izveo na kreativan i inovativan način, koristeći se pjesmom, svjetlima, stvarajući efekte od pop art grafika preko igre sjenki i umnožavanja likova do crtanja po bijeloj pozadini scenografije. Prema ovacijama publike, predstava je ostavila jak utisak na sve prisutne.

“KAKO RASTU VELIKI LJUDI” koja je nastala u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu i režiji Petra Pejakovića, koji s glumcima Slavišom Grubišom i Mišom Obradovićem metodom govornih i fizičkih improvizacija propituje značaj djetinjstva i načina odrastanja, koristeći se sačuvanim materijalima i anegdotama o Njegoševom odrastanju. Prije predstave je održana promocija istoimene knjige, kao rezultat njihovog rada kojim su sačuvali na stranicama knjige vlastiti kreativni rad i kolektivo važnu poruku, o značaju potpore okoline za razvoj pojedinca, i neophodan rad i trud koji može omogućiti ostvarivanje zamisli i želja.