Karmina Šilec - dobitnica Nagrade Darinka Matić Marović

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 03. srpnja 2023. - 8:32
Autor: 

Istaknuta dirigentica, kazališna redateljica  i kompozitorica Karmina Šilec (Slovenija) dobitnica je ovogodišnje Nagrade Darinka Matić Marović. Nagrada, koja obuhvata diplomu i novčanu nagradu, bit će uručena u Kotoru, 24. 7., tijekom  prve večeri Pjace od filozofa, koja se ove godine održava pod nazivom Vox feminae.

Međunarodni žiri, sačinjen od renomiranih umjetnica iz polja glazbene  umjetnosti s  prostora bivše Jugoslavije, donio je odluku većinom glasova. Članice ovogodišnjeg žirija su Dragana Jovanović, dirigentica  (Srbija) - prva dobitnica nagrade, dirigentica Antoaneta Radočaj Jerković (Hrvatska), dirigentica  Branka Radošević Mitrović (Bosna i Hercegovina), pijanistica  Marina Mikić (Srbija) i predsjednica žirija, profesorica glazbe Dobrila Popović (Crna Gora).   

  Karmina Šilec, slovenačka umjetnica širokog dijapazona djelovanja, dirigentkinja, pozorišna rediteljka i kompozitorka, stalnom potragom za novom muzikom i novim poljima scenskog izraza kreira projekte sa različitim kompanijama, operskim i dramskim kućama, festivalima i ansamblima širom svijeta. Originalnim i istraživačkim pristupom, Karmina je donijela svježinu u horsku muziku i muzičko pozorište gradeći sopstveni stil umjetničkog iskaza koji ne poznaje granice kultura i nacija. Svojom smjelošću, provokativnošću i erudicijom Karmina Šilec je transformisala različite vokalne ansamble u vrhunske umjetničke formacije najvišeg ranga. Proširila je polje horskog, kamernog i solo pjevanja do najsloženijih stvaralačkih prostora u sveobuhvatna, višeformna umjetnička djela. Njeni projekti su nagrađeni velikim međunarodnim nagradama u scenskim oblastima koji uključuju muziku. Doprinos razvoju muzičke umjetnosti na našem prostoru je i poseban vid djelovanja Karmine Šilec vezan za muzičku baštinu i njenu implementaciju u savremeno stvaralaštvo. Interpretacionom sintezom koja obuhvata nasleđe narodnih pjesama, igara i muzike, Karmina Šilec koristi specifikum nasljeđa kao model za svoju savremenu umjetničku kreaciju. Imajući u vidu izuzetno bogatu biografiju, posvećenost i predanost životnom izboru, njeno umjetničko i muzičko-edukativno pregalaštvo, Žiri je uvažio i čvrste preporuke institucija koje su je kandidovale kao aktivnog dijela kulturnog života ovih prostora. Sama činjenica da Nagrada nosi ime Darinke Matić Marović, persone koja je bila satkana od ljubavi i poštovanja prema muzici, a posebno inovativnosti i permanentnom istraživanju zvučnih prostora i izvođačkih mogućnosti ljudskog glasa, direktno upućuju na osobine koje laureatkinju nagrade treba da krase - istakla je Dobrila Popović, predsjednica žirija.

U čast jedne od najznačajnijih predstavnica glazbene umjetnosti u regiji, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt uspostavio je bijenalnu nagradu s njenim imenom 2021. godine, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju glazbene umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce podrijetlom s  ovog prostora.

„Karmina Šilec uspješno realizuje projekte s različitim kompanijama, pozorišnim i operskim kućama, festivalima i ansamblima širom svijeta. Čuvena po svom originalnom i istraživački nastrojenom pristupu, donosi svježinu muzičkom teatru u svijetu. Njeni projekti ovjenčani su brojnim međunarodnim nagradama, uključujući nagrade Music Tehatre Now, za djela Trenos i Immemorial, i Međunarodnu nagradu Robert Edler. Njeni projekti izvode se na visoko cijenjenim scenama i festivilma, među kojima su Pariski jesenji festival, Ruhrtriennale, Prototype Festival u Njujorku, Moskovski vaskršnji vestival, Musikfestspiele u Drezdenu, Melburnški festival, Audirotrim u Rimu, Kulturni centar Hong Konga itd. Kreativno pristupa savremenim političkim temama težeći da doprinese prihvatanju Drugosti – bavi se mizoginijom i seksizmom kroz ispitivanje žena u izolovanim sredinama (manastiri, logori), istražuje himenologiju, korsteći se u svom radu istraživanjem nevinosti kao fenomena. Njen najnoviji rad Milica kritički osvjetljava problem femicida u Evropi. Razvila je jedinstveni umjetnički koncept – choregie s fokusom na kreativni proces koji dovodi muzički pojam komponovanja do pozorišnih aspekata interpretacije. Umjetnički je direktor produkcijske kuće Carmina Slovenica“.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Općine Kotor, podršku Europske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inozemstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.