Kavarićeva umjetnost ponovno u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 04. srpnja 2015. - 10:53
Autor: 

U Galeriji solidarnosti – palača Pima u Kotoru sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Thirteen shades of birds", autora dr. Nebojše Kavarića.

Povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček prisjetila se umjetničkih početaka ovoga autora: „Kavarić je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1991. godine, a godinu dana kasnije imao je prvu samostalnu izložbu u rodnoj Podgorici, koja je iste godine bila prikazana u Kotoru. Izlagao je u ovom istom prostoru 2013., a gostovao je samostalno u nekoliko crnogorskih i italijanskih gradova, u Belgiji i Makedoniji“. 

„U dubini najuzvišenijeg humanizma, plemenitog poziva dužnosti ljekara, nesumnjivo su dragocjeni porivi, podsticaji, stvaralaštva, svestranosti prema svemu što čovjeka čini sretnim i bogatijim. Otuda je umjetnost svojim široko oplemenjujućim svojstvima bliska ovom pozivu. Zato mnogo toplog, osjećajnog i prirodnog ima u medicini i umjetnosti“, istakla je Mihaliček.

Nazočnima se obratio i direktor OJU ,,Muzeji" Kotor Andro Radulović: „Kulturna dešavanja u Kotoru večeras su bogatija za još jedan sadržaj – likovnim djelom našeg crnogorskog slikara i humaniste dr. Nebojše Kavarića. Kavarićevo djelo se po drugi put predstavlja u Galeriji solidarnosti, galeriji koja je i začeta darivanjem likovnih stvaralaca. Da se uspjelo u tome, svjedok je upravo ova galerija, njen fond i veoma aktivna djelatnost u proteklih nekoliko godina“

Večeras ovaj prostor odiše bićem i energijom čovjeka čije jamstvo stremi isključivo prema životu, u fizičkom životu u profesionalnoj opredijeljenosti i duhovnom kroz umjetničko izražavanje“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Kotora dr. Aleksandar Stjepčević koji je istakao zadovoljstvo što se upravo njegovi sugrađani imaju priliku pogledati i uživati u ovoj izložbi, koju možete pogledati do 16. srpnja.