Kazališna predstava „Hasanaginica“ u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. srpnja 2019. - 11:06
Autor: 

U ponedjeljak, 29.7., u 21:30 sati na maloj sceni Atrija Buća u Tivtu, u okviru Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije” bit će izvedena  kazališna predstava “HASANAGINICA”  Centra za kulturu Tivat. Repriza 30. i 31.7.2019. također na maloj sceni Atrija Buća u 21:30 h.

Tekst : Ljubomir Simović

Režija : Jagoš Marković

Igraju : Kristina Stevović,  Branimir Popović,  Anita Mančić, Radmila Živković, Nebojša Kundačina, Aleksandar Srećković, Miša Obradović, Petar Novaković, Emir Ćatović i Miloš Pejović.

 

„Ono čega se vrlo dobro sjećamo iz srednje škole je slovenska antiteza na samom početku ove tragične balade u kojoj nam narator ukazuje na bijelu boju šatora Hasan-age, tj. na nevinost njegove vjerne ljube, koja zbog patrijarhalnog vaspitanja, ljubomornog muža i pravila Kurana ne smije da izađe iz kuće i posjeti svog gospodara što «boluje od ljutijeh rana». Od početka pa do samog kraja ove tragedije mi smo svjesni kakva se nepravda dešava ženi i majci Hasanaginici, koja biva moralno, mentalno i fizički uništena zbog civilizacije u kojoj živi i gde muški princip kroji sudbinu žena i uzima pravo i ulogu Boga da odlučuje o tuđim životima“.

 

"Hasanaginica je DNK sveg našeg bola, naše tuge i naših ljubavi. Ovo je prava antička tragedija stavljena na naše prostore i u naš mentalitet, a ovo što smo mi pokušali napraviti je omaž tom velikom dramskom djelu i njegovoj neprolaznoj ljepoti“, Jagoš Marković.