Kazališna predstava "Zaboravljene" u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 07. kolovoza 2021. - 9:59
Autor: 

U ponedjeljak, 9. 8. na Ljetnoj pozornici u Tivtu bit će odigrana kazališna predstava „Zaboravljene“ u produkciji Beoart Beograd i Jugo Scena Beograd. Početak je u 21 sat.

Tekst: Zorka Novković
Dramatizacija: Jelena Jovanović
Režija, scenografija i scenski pokret: Marija Milenković
Kostimograf: Marija Tarlać
Asistent kostimografa: Višnja Žilić
Izbor glazbe: Aleksandra Denda
Glazbeni suradnik: Petar Đurđević

Igraju: Ana Franić, Vaja Dujović, Nina Nešković i Lenka Petrović

„Zaboravljene" je komad o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj povijesti, a koje nisu doživjele da se njihovo djelo vrjednuje na  način, kako su one to, bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna  rijetkost, je činjenica, da su one pokazale svoju veličinu, prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanijetu im nepravdu, vjerujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja. Lako je zaključiti da je to, istovremeno, priča o nama i našem mentalitetu, kao i o kulturi zaboravljanja, koju brižljivo gajimo. Jedan od ciljeva ove predstave je i taj, da se, jednom za svagda, zamislimo nad svojim svjetonazorima, kako bi, kao društvo, zakoračili u ljepšu budućnost.

"Zaboravljene" je komad, sastavljen od više slojeva, pa se, usporedo s navedenim radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu, kojem pripadamo. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvijek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegiran položaj u tom odnosu.

Predstava obiluje glazbenim sekvencama, starim srpskim pjesmama, ali i brehtovskim songovima, dramaturgija je fragmentarna, dinamična, brza, scena je prepuna lijepih žena i maštovitih rješenja redatelja, tako da je to spoj plemenitih ideja, ukazivanja na neophodnost promjena društvenog ponašanja, nostalgičnih osjećanja i predivnih slika stvorenih maštom redatelja i igrom glumica...