Koncert "Bach-only" u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 20. ožujka 2015. - 12:38
Autor: 

U subotu, 21.ožujka u Galeriji ljetnikovca Buća, u Tivtu, bit će upriličen koncert "Bach-only", dvojice crnogorskih gitarista Gorana Krivokapića i Danijela Cerovića.

Koncert je planiran za 20 sati.

Crnogorski gitaristički duo (CGD) nastao je 2005. godine, a čine ga dvojica istaknutih crnogorskih gitarista Goran Krivokapić i Danijel Cerović.  Repertoar dua obuhvata transkripcije  renesansne i barokne glazbe, te originalnih kompozicija 19. stoljeća, a posebno mjesto zauzima suvremena muzika originalno skladana za dvije gitare. Duo je uspješno nastupao u Crnoj Gori (gdje su premijerno izveli koncert "Madrigal" sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom) na važnim festivalima kao što su "A tempo" i "Kotor Art", kao i u Njemačkoj, Španjolskoj (Granada Festival Musica y Danza), Portugalu, Hrvatskoj, Srbiji, Nizozemskoj, Sloveniji, BiH, Belgiji, Luksemburgu i Poljskoj.

Nastupi dua su visoko ocijenjeni od strane kritike i publike. Poljski kompozitor Gerard Drozd posvetio je CGD-u koncert za dvije gitare i orkestar, te Preludijum, Largo i Fugu ( kao omaž Johanu Sebastijanu Bahu). Duo frekventno nastupa na prestižnim medjunarodnim događajima, koji podrazumijevaju resitale ali i organizaciju seminara i članstvo u međunarodnim žirijima na natjecanjima za gitaru i kamernu glazbu. Njihov debitanski CD sa djelima Domnikonija, Pjacole i Bogdanovića je objavljen 2013. godine od strane Muzičkog centra Crne Gore. U 2015 godini (330 godina od rodjenja J.S.Baha, i 300 godina od nastanka engleskih svita) , NAXOS RECORDS će objaviti prvi od dva CD-a Engleskih svita, kao svjetsku premijeru za dvije gitare, koje su transkribovali i izveli članovi CGD-a.