Koncert HPGD-a "Zoranić" iz Zadra u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. listopada 2015. - 10:30
Autor: 

U četvrtak 8. listopada u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat bit će održan koncert HPGD-a "Zoranić" iz Zadra, s početkom u 20 sati.

Koncert se održava u organizaciji Centra za kulturu Tivat, uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

 

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo ,, Zoranić " mješoviti je pjevački zbor koji u cijelosti djeluje na bazi amaterskog rada. Okuplja oko 50 pjevača, od studenata i srednjoškolaca do onih starijih, s 40-godišnjim pjevačkim stažem. Društvo je isprva djelovalo kao dio Hrvatskog društva Sokol, a od 1908. godine izdvaja se kao samostalno.  

Tijekom svoje iznimno bogate povijesti ,, Zoranić " je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, a s vremenom se orijentira na isključivo vokalni izričaj. Uloga ovog Društva u glazbenom i uopće kulturnom životu Zadra i šire zadarske regije je nezamjenjiva, a zbog svog bogatog i uspješnog djelovanja postao je dio hrvatske kulturne povijesti.  Za svoj rad je dobio priznanja Grada Zadra, Zadarske županije i Hrvatskog sabora kulture. 

Tijekom duge povijesti ,,Zoranić "   bilježi brojne uspješne nastupe, kao i nagrade na raznim natjecanjima zborova u zemlji i izvan nje. U suradnji s hrvatskim zajednicama i katoličkim misijama gostuje u inozemstvu, a posljednjih nekoliko godina gostovao je u San Marinu,  Berlinu, Dublinu, Bruxellesu, Parizu i u Londonu.  2014. zabilježio je i odličnu suradnju s Hrvatskim kulturnim društvom ,, Napredak"  iz Sarajeva koja je rezultirala i uspješnim koncertom u glavnom gradu BiH.

Svečanim koncertom i tiskanjem fotomonografije  ,,Zoranić "   je prošle godine obilježio 105 godina postojanja. Prethodno je, 2008. godine, iznimno zapaženo proslavljena 100-ta obljetnica s čak četiri različita koncerta, a zbor je,  između ostalog, izveo i monumentalne Krunidbene psalme G. F. Händela. Od spomenutih, tri su koncerta snimljena i zabilježena na CD-u  naslovljenom   ,, Zoranić pjeva ".

 

Zbor ,, Zoranić" pokriva vrlo širok repertoar, počev od duhovne i klasične glazbe, preko tradicijskih dalmatinskih napjeva, sve do mjuzikala i  pjesama  svjetski popularnih izvođača, kao što su The Beach Boys,  Elvis Presley, Eric Clapton.