Koncert ,,Ususret Božiću“ u srijedu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. prosinca 2022. - 9:29
Autor: 

Koncert ,,Ususret Božiću“,  održat će se u srijedu, 21. 12. 2022., u Koncertnoj dvorani Muzičke škole u Tivtu, s početkom u 19 sati. Koncert se održava u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i uz podršku Javne ustanove Muzičke škole Tivat. 

Siniša Markanović  - Rođen u Fojnici. Diplomirao na Prirodno - matematičkom fakultetu u Sarajevu, a zatim upisuje studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi izv. prof. mr. Ademe Pljevljak – Krehić, u čijoj je klasi diplomirao. Trenutno je na master studiju, Smjer solo pjevanje u klasi izv. prof. mr. Ademe Pljevljak-Krehić.

2019. sudjeluje u programu Erasmus+  Instituta sv. Stanislava u Ljubljani. Član je ansambla  Opere Narodnog pozorišta Sarajevo od 2011. godine. Sudjelovao na više vokalnih seminara kod eminentnih profesora pjevanja u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji od 2015. godine. Kao student Muzičke akademije u Sarajevu sudjelovao u projektima: opereta „Bastien i Bastiena“ (Kolas), Internacionalni festival vokalne glazbe "Inter Vox" 2018. godine u Osijeku, koncert vokalnih solista Muzičke akademije Sarajevo, SVEM.  U periodu od 2014. do danas održao niz recitala i koncerata sakralne i svjetovne glazbe diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Italije, Austrije.

Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački pijanist i izvanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Glazbeno obrazovanje započeo je u klasi prof. Bahrije Šabanović u Visokom (1997.), a Srednju muzičku školu Sarajevo završava u klasi prof. Angeline Bojović-Pap (2006.). Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011.). Postdiplomski  studij završio je u klasi pijanista Federica Gianella na Steinway Academy u Veroni (2012.). Održao je preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji, a kao solist je nastupao uz Dubrovački simfonijski orkestar (Tvrđava Revelin, Dubrovnik), Kamerni simfonijski orkestar Zenica (Bosansko narodno pozorište, Zenica), a surađivao je i sa Sarajevskom filharmonijom (Narodno pozorište, Sarajevo). Izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegova tri nosača zvuka (CD) ,,Balkan Madness BH edition”, „Voyage“ i „Resonance“, s djelima za klavir trideset troje bosanskohercegovačkih skladatelja (2018., 2020., 2021).