Koncert Vesne Pisarović i džez sastava "Petit standard"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 25. srpnja 2014. - 12:16
Autor: 

U organizaciji Centra za kulturu Tivat i Porto Montenegra, u subotu 26. srpnja na platou ispred Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru u Tivtu, u 21,30 sati bit će održan koncert Vesne Pisarović i američkog džez sastava "Petit Standard".

"Petit Standard" je jazz trio kojeg čine jazz glazbenici svjetskog renomea; glasoviti američki bubnjar John Betsch, internacionalno poznati basista i kompozitor Chris Dahlgren i renomirana hrvatska pjevačica Vesna Pisarović, koja je prije gotovo desteljeće učinila radikalni zaokret u glazbenom izrazu. Ovaj jazz trio kroz vrlo rudimentarnu akustičnu formu koja se sastoji samo od glasa, basa i bubnjeva, propituje žanr jazz standarda. Poštujući tradicionalni repertoar, no ipak ne bježeći od eksperimentalnog i dekonstruktivnog pristupa, Petit Standard zaobilazi sarkastične klišeje i nudi posve originalnu muzičku interpretaciju klasičnog jazz kanona.

John Betsch (bubnjevi, 1945.) je američki jazz bubnjar i jedno od vodećih imena svjetske jazz scene. Surađivao je s mnogim jazz velikanima poput: Max Roacha, Abdullah Ibrahima i Dewey Redmana, Steve Lacija. Njegova diskografija uključuje više od trideset albuma nastalih u suradnji s Jim Pepperom, Archie Sheppom, Henry Threadgillom, Mal Waldronom. A iste su objavili: Enja, RCA Novus, Sackville, Soul Note, Strata East, and Verve.

Vesna Pisarović (glas, 1978.) je hrvatska pjevačica, koju do jazz glazbe vodi neuobičajan put. Nakon dugogodišnje istaknute karijere u pop glazbi u Hrvatskoj i drugim zemljama bivše Jugoslavije, Vesna se 2006. godine odlučuje na radikalan glazbeni zaokret upisujući studij jazz pjevanja na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, odnosno magistrijajući iz glazbene izvedbe na prestižnoj Guildhall School of Music and Drama u Londonu. Trenutno živi i radi izmedju Berlina i Zagreba. 2012. je objavila svoj jazz privjenac pod nazivom «With Suspicious Minds».

Chris Dahlgren (kontrabas, 1961.) je njujorški basista i kompozitor. Jazz je studirao na konzervatoriju u Cincinnati in 1986, a kompoziciju i eksperimentalnu glazbu magistrirao na Wesleyan univerzitetu. Sarađivao je s brojnim muzičarima svjestkog glasa: Anthony Braxtonom, John Betschom, Kalle Kalima, Rob Brownom, Peter Epstainom, Kenny Wollesenom, Billy Larkinom. Trenutno živi u Berlinu i predaje na Jazz institutu Berlin.