Koncerti klapa u Kotoru i Tivtu u čast Jakši Fiamengu „Duša u kamenu“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. ožujka 2016. - 12:07
Autor: 

Međunarodni festival klapa Perast, povodom 8. ožujka - Dana žena, organizira koncerte crnogorskih klapa u Kotoru i Tivtu, pod nazivom „Duša u kamenu“. Koncerti su posvećeni pjesniku, piscu i novinaru Jakši Fiamengu, koji već godinama surađuje s peraškim festivalom kao predsjednik stručnog žirija za odabir najljepših stihova u kategoriji Nova klapska pjesma.

Koncerti će biti održani u ponedjeljak, 7. ožujka, u crkvi Svetog Duha u Kotoru  i 8. ožujka, utorak, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat,  s početkom u 20 sati.

Na koncertima će nastupiti klape Bokeljski mornari, Veterani vazda mladi, Assa Voce, Alata, Maris, Incanto, VIS Lungo Mare i Nada Baldić, kvartet Legate, Jasminko Šetka - klavir i Mikan Kovačević - gitara. Voditeljica  programa je Jasna Stijović.

O Jakši Fiamengu, živoj legendi dalmatinske pjesme, iza kojeg je više od 450 uglazbljenih radova, govorti će Ante Mekinić iz Splita, publicist i promoter kulture. Stihove iz  Fiamengove knjige Karoca gre kazivati će Milica Cvijović i  Saša Vidić.

Sam Fiamengo će pročitati nekoliko svojih soneta kao i pjesmu koju je posvetio Tivtu.

Pisac i pjesnik, novinar i urednik, Komižanin i Splićanin, Jakša Fiamengo – sinonim je pjesničke Dalmacije i stiha koji budi slike u svijesti čitalaca. Od 1966. godine kad je objavio prvu zbirku pjesama, nižu se knjige za koje je do danas dobio sve najuglednije nagrade. Od 2012. g. redovit je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Njegove su pjesme ukomponirali najistaknutiji kompozitori hrvatske estrade, klapske pjesme, pisci za zborove i dječje ansamble.

Iako stihove popularnih hitova  Karoca, Piva klapa ispo´ volta, Infiša san u te, Ništa nova, Nadalina, Nokturno, Vagabundo, A vitar puše, kao i klapskih klasika Sutra će te ponit, Ruko moja što si takla, Kad mi bude leći, Parce mihi Domine, Injoštar, Da mi se providi i drugih,  znaju i stari i mladi, malo ljudi zna da su potekle baš iz pera, ovog vrhunskog pjesnika. Jer  „Jakša je pjesnik, a ne pomoćna snaga kompozitorima - on uglavnom ne piše na muziku već se ona piše na njegove stihove.“