Koncerti Urbana, Stefanovskog i klape Cambi oduševili publiku

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 04. kolovoza 2023. - 12:24
Autor: 

KotorArt, u okviru Kotor Cable Car serijala koncerata, organizirao  je koncerte Damira Urbana, Vlatka Stefanovskog, kao i klape Cambi.

Čuveni makedonski virtuozni gitarist, originalnog zvuka, Vlatko Stefanovski, koncert je održao sinoć, a ovog puta, nakon nastupa na KotorArt-u 2018. godine gdje je nastupao sa komornim orkestrom, nastupio je s trijom. Trio čine, pored Vlatka Stefanovskog, Ivan Kukić, bas gitara, kao i Jan Stefanovski, bubnjevi. Bila je ovo jedinstvena prilika čuti spoj mladosti, koja je plijenila svojim entuzijazmom, i iskustva, kojeg krasi lik i djelo Vlatka Stefanovskog, koji je na glazbenoj  sceni sjajnih 50 godina. Publika je uživala uz zvuk virtuozne gitare Stefanovskog , ali i solo dionica Ivana Kukića, koji je svirao na šestožičnom basu, kao i mladog Stefanovskog na bubnjevima. Koncert su otvorili sa hitom Makedonsko devojče, a publika je imala prilike čuti, kako hitove iz grupe Leb i sol, tako i one iz solo karijere Vlatka Stefanovskog. Na ljetnjoj pozornici slušale su se pjesme Čukni vo drvo, Jovano, Jovanke, Mamurni ljudi,... Na bis, pored bezvremenih hitova Skoplje i Kao kakao, kotorsku publiku su iznenadili aranžmanom narodne crnogorske melodije Još ne sviće rujna zora.

Večer prije trija Vlatka Stefanovskog, na Ljetnoj sceni nastupio je Damir Urban, na koncertu pod nazivom Urban & 4, sa Lukom Tomanom, gitara, Sandi Bratonjom, bas, akustična gitara, harmonika, Sašom Markovskijem, klavijature, i Markom Bradashiem, bubanj. Na koncertu u Kotoru, publiku su vodili kroz višedecenijsko stvaralaštvo, kako grupe Laufer, koja je definirala hrvatsku rock scenu devedesetih, tako i kroz solo karijeru Damira Urbana. Čuli su se hitovi poput Biram ptice, Nitko osim nas, Kendera, Ruke, Sama, Moja voda, Iskra, Mjesto za mene. Koncert je otvoren nešto intimnijom atmosferom uz glas, harmoniku i gitaru u akustik varijanti s  pjesmom Duža riječ, dok su završili koncert sa hitom Mala truba. Oduševljena publika, višeminutnim stajaćim ovacijama, vraćala je muzičare okupljene u grupu Urban&4 na scenu nekoliko puta.

Klapa Cambi imala je nastup 19. 7. i kod publike će ostati upamćen po sjajnim izvedbama dalmatinskih hitova i lijepoj energiji. Tenori Eduard Šegota, Jozo Delaš i Duško Britvić, bariton Mislav Biočina, bas-bariton Hrvoje Lozančić i bas Dino Šimera oduševili su publiku izvodeći klapske pjesme ali i obrade dalmatinskih pop pjesama po čemu su i prepoznati široj publici, ne samo ljubiteljima a capella pjesme. Za klavirom je bio Tomislav Šošić. Samo neke od pjesama koje su se mogle čuti, i uz koje je publika pjevala su Cesarica, Lipa moja, Trag u beskraju, Odlazak, Jedna rič, Moja poslednja i prva ljubavi, Sad kada došla si.

 Naizmjerno smo zahvalni, što smo nakon perioda pandemije izazvane Korona virusom uspjeli na scenu KotorArta da vratimo i naš serijal rock/pop zvuka. Zahvaljujemo se partnerima, sponzorima Kotor Cable Car serijala, novoj turističkoj atrakciji, žičari Kotor - Lovćen, koja je prepoznala značaj u proširenju sadržaja za festivalsku publiku i posjetioce Kotora i doprinjela boljoj ponudi, kako domaćoj publici, tako i turistima. Ove godine uživali smo uz virtuoznog, proslavljenog makedonskog gitaristu, Vlatka Stefanovskog, zatim nevjerovatno originalnog Damira Urbana, a klapa Kambi nas je vodila na predivno putovanje Dalmacijom kroz hitove klapske i mediteranske pjesme. Na sva tri koncerta vladala je odlična atmosfera. - istakli su iz PR službe festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Općine  Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inozemstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.