"Kotor, Kotor, brod ljubavi, djeca na njem' kormilari"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. srpnja 2015. - 10:10
Autor: 

Mnogo je toga lijepoga i vrijednoga čime se Kotor može pohvaliti tijekom cijele godine, ali u srpanjskim danima, Kotor je najljepši i najrazigraniji grad na Planeti. Krase ga dječji osmjesi,neizmjerna energija koju djeca donose na njegovim pjacama, raskoš njihovog talenta, a San Đovani odjekuje od pljeska njihovih ručica.

I cijelih 12 dana oni su čuvari grada Kotora. Tako je sinoć djevojčica Anastasija Sredojević na povjerenje dobila ključeve grada i porukom "Neka Kotor grad igra, neka se veseli, neka glumi" započeo je XXIII. Festival pozorišta za djecu.

 

Na otvorenju festivala pozorišta za djecu, nazočne je pozdravio Martin Krivokapić, direktor Festivala i pohvalio potporu koju Festival ove godine ima, i učesnicima Festivala poželio uspješan nastup i lijep provod.

Gradonačelnik Kotora, Aleksandar Stjepčević pohvalio je bogat program ovogodišnjeg festivala, čijem kvalitetu ove godine značajno doprinosi nacionalna kazališna produkcija, kojoj je kotorski Festival dao jak poticaj.

"Nadam se da će ovaj Festival u narednom periodu učiniti i još više, i dati pozitivan impuls potrebi da Crna Gora konačno dobije pozorište koje bi u potpunosti bilo posvećeno djeci i mladima".

 

"Obično festivali počinju velikom nadom, velikim obećanjima i očekivanjima, i obično kratko traju. Ovaj festival traje 23 godine, što pokazuje da vrijedi i ima već dugu tradiciju i da će imati dugo trajanje. Osamnaest država učestvuje na ovom festivalu, što nesumnjivo potvrđuje da je festival u jugoistočnoj Evropi ovog tipa najvrijedniji u Kotoru i zato svi moramo biti ponosni na njega.
Obzirom da je prva predstava prije 188 godina održana u Kotoru, mislim da nas upravo ta prva predstava, vrijednost Kotora i Boke sve obavezuje da svi zajedno podržimo ideju da Kotor ima stalno pozorište za djecu"
istakao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, čije pokroviteljstvo je ove godine povratio Festival pozorišta za djecu.

 

Nakon svečanog otvorenja festivala, odigrana je prva natjecateljska predstava "Čarobnjak iz Oza", Gradskog pozorišta iz Podgorice, u režiji Jagoša Markovića.

Večeras, 2. večer ovog festivala, posjetitelji imaju priliku pogledati predstavu "Kra, Kra", za bebe i djecu do 3 godine, u Kulturnom centru "Nikola Đurković", s početkom u 20 sati.

Na Ljetnoj pozornici u 21 sat i 30 minuta odigrat će se predstava "Kinez", Gradskog pozorišta iz Podgorice.