KotorArt Don Brankovi dani muzike organiziraju izložbu "Prvih dvadeset"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. svibnja 2021. - 9:05
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike organiziraju izložbu Prvih dvadeset na kojoj će se naći odabrane fotografije nastale tijekom prvih 20 godina Festivala. Izložba će trajati mjesec dana i obuhvaća 3 grada u Crnoj Gori.

Otvaranje je planirano za 1. 6. u Kotoru u Galeriji solidarnosti.

Nakon Kotora, od 10. 6., izložba će biti postavljena na Cetinju, u Ministarstvu kulture, a 21. 6., na Svjetski dan glazbe, izložba se seli za Podgoricu, a fotografije će biti izložene u Perjaničkom domu.

Postavka izložbe obuhvata više od 40 fotografija autora Duška Miljanića, Radoja Milića, Krsta Vulovića, Aleksandra Kaluđerovića, Stevana Kordića i Zorana Radonjića, koji su objektivom fotografskog aparata trajno zabilježili i dočarali dio sjećanja i uspomena na postojanje prve dvije decenije rada KotorArta. 

„Razvoj, originalnost, održivost, promjene i prilagodljivost, koje su pratile Festival, mogu se naslutiti kroz ovu, retrospektivnu izložbu.  Također, izložba istovremeno svjedoči i jedinstvenu atmosferu umjetničkih događaja kao i autentične ambijente Kotora i Boke. Selektor izložbe je naš dugogodišnji saradnik, fotograf Duško Miljanić“ - istakli su iz PR službe Festivala.

Dan nakon otvaranja izložbe, u srijedu, 2. 6., u crkvi Sv. Duha će se održati prvi sastanak predstavnika svih partnerskih festivala na europskom projektu #synergy. Planirani gosti su: Dora Ružjak Podolski (intendantica, Dubrovačke ljetne igre - Hrvatska), Darko Brlek (direktor Ljubljana festival - Slovenija), Denis Bizgha (projektni menadžer Vox Baroque festival - Albanija), Besa Luzha (menadžerica festivala, Chopin PianoFest - Kosovo), Jelena Janković – Beguš (programska menadžerica i producentica, Centar beogradskih festivala - Srbija) dok će Ratimir Martinović (direktor,  KotorArt Don Brankovi dani muzike – Crna Gora) biti ujedno i domaćin sastanka. Oni će se po prvi put zvanično sastati, predstavit će projekt, planove za daljnji rad i suradnju, koja će trajati tri godine. Na ovom inicijalnom i značajnom susretu, planirano je da sudionike pozdravi i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, gđa Milica Kadović Đorojević, kao i g. Vladimir Jokić, gradonačelnik Kotora.

Ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike bit će održani pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Općine Kotor uz podršku važnih sponzora i partnera. Zbog nestabilnih epidemioloških i ekonomskih okolnosti, Festival zadržava pravo promjene programa.