KotorArt - Koncert Matije Dedića i Vasila Hadžimanova

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 06. svibnja 2017. - 9:16
Autor: 

U okviru Don Brankovih dana muzike, glazbenog segmenta Međunarodnog festivala KotorArt, ove sezone nastupit će jazzpijanisti i kompozitori Matija Dedić i Vasil Hadžimanov, na koncertu 13. 8., na Ljetnoj pozornici. Ekskluzivno, na bini će im se pridružiti gošće Gabi Novak i Bisera Veletanlić, čime je ovo njihov prvi nastup u ovom sastavu.

„Organizacioni tim Festivala je neizmjerno zadovoljan zbog mogućnosti da priredi ovakav koncert. Dedić i Hadžimanov kao džezeri i kompozitori, i dvije velike regionalne vokalne zvijezde poput Gabi i Bisere, i to na pozornici u isto vrijeme, po prvi put, je zaista jedinstven događa koji se ne smije propustiti!“, priopćila  je Sara Lakičević, PR KotorArt - a.

Matija Dedić, jazz pijanist, kompozitor i improvizator, potiče iz glazbene obitelji, te je od malena bio izložen utjecajima raznih glazbenih  žanrova. Matija Dedić Trio osniva krajem devedesetih i s  njim snima svoj prvi autorski album “Octopussy”, koji je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma zadnjih 10 godina. Tijekom karijere objavljuje solo albume, kao i albume s različitim sastavima. Surađivao je s poznatim jazzglazbenicima, a svira i s najpoznatijim hrvatskim glazbenicima drugih žanrova poput Massima, Gibbonija, Olivera Dragojevića i drugih. 

Album posvećen preminulom ocu „Matija svira Arsena“ važi za jedan od najboljih instrumentalnih ostvarenja na ovim prostorima zadnjih 20-ak godina, te je proglašen za jedan od najboljih albuma u Hrvatskoj.

VasilHadžimanov, pijanist i kompozitor, također  je iz glazbene obitelji. Osnovao je VasilHadžimanov bend (VHB), gdje do izražaja dolazi njegova autentična ideja kombiniranja balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih glazbenih stilova (jazz, funk, worldmusic), koja ujedno predstavlja i nov pristup jazzmuzici. VHBend je od osnivanja izdao više albuma, surađivao s  mnogim eminentnim umjetnicima poput NajdželaKenedija (Nigel Kennedy) i Davida Binija (David Binney) i nastupao na brojnim koncertima i jazz  festivalima.

Gabi Novak je poznata hrvatska glazbenica.  Otpjevala je i interpretirala veliki broj numera koje je napisao njezin  suprug Arsen Dedić. Nagradu Porina za najbolje žensko vokalno izvođenje za album „Pjesma je moj život” dobila je 2003. , a 2006. nagradu za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi.

Bisera Veletanlić, je jazzglazbenica  i interpretatorica  zabavne glazbe, kojom se, zajedno sa sestrom Senkom bavi još od najranijeg djetinjstva.