KotorArt projekcije - Dva Vulekovićeva ostvarenja za proslavu “Dana planete Zemlje”

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 21. travnja 2020. - 18:10
Autor: 

„Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike putem društvene mreže Facebook, s velikim interesovanjem pratilaca, emituje dokumentarna filmska ostvarenja, porudžbine festivala, kao i druge filmske sadržaje  vezane za postavljenu temu, u okviru projekta „KotorArt projekcije“. Na programu za srijedu, 22. 4., su dva dokumentarna filma reditelja Dušana Vulekovića, Vraćanje moru i Južina.

Ova ostvarenja emitovaće se u 20h na Facebook stranici festivala KotorArt, a mogu se pogledati preko adrese www.facebook.com/kotorart/live

Film Vraćanje moru je porudžbina Festivala iz 2018. godine kada nam je u fokusu bila tema ekologije. Iste godine priredili smo i premijeru nesvakidašnje kompozicije Ramba Amadeusa, takođe porudžbinu festivala na istu temu, pod nazivom Pasija po Steli. Za ostvarenje filma Južina, najbolje govore riječi samog reditelja - za ljude iz Boke, jugo je više od vjetra… Oba filma emitujemo u srijedu, 22. aprila, na Dan planete Zemlje jer za glavne motive imaju međusobni odnos prirode i čovjeka, i tanku liniju balansa koju našom nepažnjom lako izgubimo. A ona je naročito osjetljiva u tako filigranski delikatnim prostorima prirode, neobično lijepog sklada, kakvi još uvijek postoje u Boki.  Očuvanje i svijest o prirodi je važan aspekt našeg Festivala i već nekoliko godina na ovaj datum organizujemo različite akcije kao i edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce. Ove godine, zbog aktuelne situacije, trudimo se da putem društvenih mreža utičemo na svijest ljudi o važnosti  ove teme ne samo za živote naše, već i budućih generacija.  Reakcije koje dobijamo, kao i broj pregleda, potvrđuju da pratioci naše facebook stranice (njih više od 10 000) visoko vrijednuju sadržaje koje osmišljavamo i dijelimo sa njima. Ovo je još jedan način aktivnog doprinosa kampanjama Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore #OstaniDoma i #ŽivimoKulturu“ – stoji u priopćenju  KotorArt – a.