KotorArtić: dva dana programa za najmlađu publiku KotorArt-a

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 19. srpnja 2023. - 10:49
Autor: 

U okviru programa KotorArtić, KotorArt Don Brankovi dani muzike organiziraju dva dana programa za najmlađu publiku. U srijedu, 19. 7., na Trgu od oružja, s početkom u 19 h, kao i u četvrtak, 20.7., na ponti kod Sente u Dobroti, također  s početkom u 19 h, Udruženje umjetnika Visoko C  izvest će dvije opere za djecu, i to Cvrčak i mrav Marije Cvijić, pisanu na tekst Branislava Cvijića, kao i Pčelica Dana Petra Jovanovića.  Ulaz na događaje je besplatan.

Ove interesantne opere za djecu, izvode Marija Cvijić, sopran, Branislav Cvijić, tenor, Ivan Nikolić, bariton i Marina Mikić, klavir. Biografije umjetnika možete pročitati putem linka.

KotorArt Don Brankovi dani muzike su prepoznati kao festival sa bogatom ponudom događaja, od vrhunske klasične muzike, renomiranih solista i ansambala, preko mladih talenata pa sve do programa za našu najmlađu publiku, djecu. Sa zadovoljstvom smo organizovali gostovanje Udruženja umjetnika visoko C, prepoznatom po nepresušnom entuzijazmu i energiji za dječje stvaralaštvo, igru i želju da se kod djece promoviše kvalitetan sadržaj, u cilju izgradnje muzičkog ukusa, doprinosu kreativnosti i jačanju njihovih ličnosti. - istakli su iz PR službe festivala.

„Udruženje umjetnika Visoko C osnovano je 2015. godine, s ciljem da realizuje opere, komade s pjevanjem, opere za djecu, mjuzikle; da organizuje koncerte, edukuje građane, posebno djecu, o značaju umjetnosti, kao i časove glume, pjevanja i ljetnje kurseve. Na koncertima pod nazivom O Ljubavi, članovi Udruženja prezentovali su niz vječnih melodija, a kroz španske pjesme, italijanske kancone i ruske romanse predstavili su priče iz svakodnevnog života o ljubavi prema bližnjem, prirodi, domovini. Izvođenjem opera za djecu širom Srbije i regiona, Udruženje utiče na izgradnju muzičkog ukusa kod najmlađih, doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju njihovih ličnosti. U aranžmanima prilagođenim dječjoj publici, moderno izrežiranim, uz pratnju klavira ili kamernog sastava, Visoko C ostvarilo je više stotina nastupa. U najizvođenije opere za djecu spadaju: Čarobna frula, prema muzici Volfganga Amadeusa Mocarta, Mačak u čizmama, Cezara Kjuia, Pepeljuga, Edvarda Poldinija, Snežana, Petra Krstića, Crvenkapa i Pčelica Dana, Petra Jovanovića, kao i dječje opere Marije Cvijić pisane na tekstove Branislava Cvijića: Crvčak i mrav, Ivica i Marica i Čardak ni na nebu, ni na zemlju“.