Kultura sjećanja: Likovno stvaralaštvo Jane Farkaš

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 20. prosinca 2019. - 8:48
Autor: 

Slikajući portrete, mlada slikarica Jana Farkaš, želi nas uvesti u jedan novi, neobični svijet u kojem vladaju životinjski portreti, portreti onih ugroženih i izumrlih. Suštinski izraz njezine likovne umjetnosti varira, kako autorica sama kaže, od atoma do kozmosa.

Predstavljajući se na izložbi mladih tivatskih slikara, koja je organizirana u JU Muzej i galerija Tivat povodom Novembarskih dana, ova slikarica predstavila se sa dva rada velikih galerijskih formata: portret orade i portret galeba. Novi likovni ciklus posvetila je baš njima- portretima životinja izumrlih i ugroženih vrsta. Autorica nas pokušava opomenuti i osvijestiti za sve što se dešava na našoj planeti, o promjenama koje su postale svakodnevne, ali i na čovjeka i njegovu zlouporabu životinja. Suštinski, ona  svoju inspiraciju pronalazi u čitavoj životnoj filozofiji: u njoj se prepliću sva životna pitanja na koje ona pokušava pružiti odgovor svojim radovima.

Za ovu izložbu namjenski je izabrala dva portreta, koja su motivom jako vezani za Mediteran: portret orade i portret galeba. Preko njih ona nam pokušava predočiti svoja shvaćanja i razmišljanja ne samo o životu, već i o čovjeku, te se prepliću misli o životinjama i ljudima; kao emocionalnim i misaonim bićima. Polazni element na njenim radovima su zoomorfni predstavnici preko kojih ona želi uspostaviti paralelu između životinjskog i ljudskog ponašanja. Ogromna platna, čiji je akcent na detaljima (poput krika galeba, njegovog pogleda ili orade koja kao da je krenula nešto da izusti) sugeriraju sudbinu životinja, čime je Jana uspjela prikazati vizualnu metaforu između umjetnosti i stvarnost. Centralnu atributivnost ona postiže drastičnim smjenama svijetlog i tamnog, odnosno na tamnoj pozadini slika životinje lokalnim tonom, te kontrastom dobiva efekt dubine. Njeni kompozicijski sklopovi nam pokazuju da Jana ima studiozan pristup slici, ispod koje se krije pripremni crtež prepoznatljive linije i stila ovog crtačkog virtuoza. Upravo tako kroz stvaralački čin Jana demonstrira svoju tehniku i stil crtanja. Na velikim slikarskim platnima ona se bavi temama koje su univerzalne, ali na jedan veoma karakterističan i osoben način uspijeva nam dočarati slobodu umjetničkog tumačenja. Gestualnim potezima četke i gustim namazima ona predstavlja prirodu, biće i duh umjetnosti koji je za nju polazna točka njezinog likovnog stvaralaštva.

Demonstrirajući visoke likovne kvalitete, bazirane na čistoj emociji, Jana nas ostavlja da se zapitamo o ljudskom ponašanju, odnosno o jedinom biću na planeti koji posjeduje razum, najviši nivo duha, a koji je sklon uništenju i samouništenju, i koji nas dovodi kako do uništenja planeta Zemlje tako i do  izumiranja nekih vrsta živih bića…

Jana Farkaš je rođena 19.1.1988. godine. Završila je Fakultet likovnih umetnosti, odsjek-slikarstvo u Beogradu godine 2016. godine.  Veliku ljubav gaji prema ilustraciji knjige, i iza sebe ima 5 ilustriranih knjiga od kojih su dvije autorske. Samouki digitalni ilustrator, sa širokim opusom digitalnih crteža i ilustracija. Knjige, koje je ilustrirana: “Dnevnik Jednog Zigija”, autora Jane Damjanov, Izdat u Solarisu-2019. (40 ilustracija koje su se našle na sajmu knjiga u Beogradu.); Jedan Običan Kos”, knjiga digitalnog formata, autora Marije Milojković, koja sadrži 10 ilustracija.(Može se naći na Kobo-u i Amazonu, također prevedena i na engleski pod imenom “Just A Black Bird”.); “Duhova Priča” , „Ilustrovana knjižica za decu i odrasle“, 50 ilustracija. Autorsko djelo, izdanje u vlastitoj režiji; “Duhove Istine”, knjiga u pripremi za tiskanje. Gostujući je ilustrator s 3 ilustracije u knjizi Slavka Lukovića “O Čašici Uz Čašicu”, koja je u pripremi za tisak.

Kao slikarica je također veoma angažirana. Bez samostalnih izložbi, sudionica nekolicine grupnih izložbi. Prva samostalna izložba je u pripremi.

 

Povjesničarka umjetnosti Marija Saičić