Kultura sjećanja : San o letenju

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 15. veljače 2021. - 9:38
Autor: 

“Jednom kada probaš letjeti, hodat ćeš zemljom s očima okrenutim ka nebu, zato što si gore bio i zato što se gore želiš vratiti.”

Leonardo Da Vinci

 Izložbeni program u JU Muzej i galerija Tivat započeo je izložbom crteža autorice Slavice Mijović. Posjetitelji su u galerijskom izložbenom prostoru u prizemlju imali priliku  pogledati 25 crteža iz likovnog ciklusa pod nazivom “San o letenju”.

U likovnom opusu Slavice Mijović, koja teži  izraziti emocije, ideje, osobne  doživljaje unutarnjeg  i vanjskog svijeta možemo vidjeti prikaze najrazličitijih životinja; ptica, feniksa, morskih zmajeva, leptira, buba ali i drugih bića poput raža i morskih sasa. U njezinom umjetničkom letu ona otvara posebne svjetove i vizije prikazujući nam ona stvarna, ali i izmaštana bića koja se javljaju duboko u našoj podsvijesti ili snu.

Njezin “San o letenju” govori nam o jednom svijetu, svijetu u kojem je sve moguće i ostvarivo. Iako vjerna tradicionalnim tehnikama poput grafita, laviranog tuša i sepije, Slavica je okrenuta vlastitim stvaralačkim tokovima, u kojima se san izjednačava s javom. Njezin crtački postupak je studiozan te su kompozicije sigurne, čvrste, jasne i uravnotežene. Posebnu pažnju daje formi, njeni crteži, znalački ukomponirani, prikazuju oblike koje postoje u prirodi, ali i oživljava one koje smo sreli nekada davno na granici između sna i jave. Koristeći se svojom pokretačkom i istraživačkom snagom na njenim crtežima, oblici se rađaju u stvaralačkom procesu, oblici koji su nam poznati, a opet na neki način zagonetni i mistični. Simplificiranim, odnosno suzdržanim koloritom, u crnim, bijelim i sivim nijansama, s  vrlo malo crvene, Slavica stvara efektne likovne kreacije koje u sebi sadrže stilsku eleganciju s dozom dramatičnog i živopisnog. U njezinim likovnim prikazima, vlada jedna sanjalačka atmosfera: pticama kao da tek trebaju  porasti krila, te one maštaju o letu kojim će se približiti suncu i letjeti visoko baš kao što je Ikar letio. Crtačko majstorstvo Slavice Mijović prikazuje nam misterije metamorfoze kroz koje prolaze bića na njezinim radovima, dok nam snaga njenih crteža prikazuje neobičnu raznovrsnost oblikovanja. Estetski sadržaji koji sadrže dinamiku pokreta prikazuju nam iskustvo, promišljenost i znanje koje umjetnica posjeduje.

Slavičin “San o letenju” je zapravo metafora o životu i traganju, čija se misao izražava crtežom. Ti crteži znalački osmišljeno predstavljaju čudesna bića, koja simbolički ilustriraju duhovni svijet čovjeka, čovjeka koji teži ostvarenju svog sna, rušeći sve vremenske i prostorne prepreke koji se pred njim nalaze.

Slavica Mijović rođena je u Kragujevcu 1981.godine. Srednju Umjetničku školu “Đorđe Krstić” u Nišu, odsjek grafički dizajn i oprema knjige završila kao učenik generacije 2000. godine. Diplomirala je na Fakultetu umjetnosti u Prištini-Zvečanu 2005. godine, na odsjeku za grafiku u klasi prof. Tomislava Trifića kao student generacije i nositeljica  Vidovdanske nagrade na nivou cijelog Prištinskog univerziteta. Magistrirala je 2008. godine na istom fakultetu kod  prof. Tomislava Trifića likovnu grafiku s prosječnom ocjenom 10. Do sada je izlagala na šest samostalnih izložbi i sudionica  je više grupnih izložbi i simpozija.

 Povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Marija Saičić