„Lasice” – tragikomedija u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. svibnja 2014. - 11:01
Autor: 

Žene koje su se davno oprostile od sebe

Crnogorsko narodno pozorište gostuje u velikoj sali Centra za kulturu Tivat u petak,  9. svibnja predstavom „Lasice”.  Po tekstu Bojane Mijović  u režiji Stevana Bodrože igraju Žaklina Oštir, Nada Vukčević, Branka Stanić i Simo Trebješanin. početak je  u 20 sati.

Tragičnu sudbinu žene, portetisanu kroz tri generacije i sudar tradicije i modernog, pitka priča smještena je  negde u crnogorski krš gdje životare majka, ćerka i baba. Mada harmonije među njima nema, upućene su jedna na drugu jer selo je malo a muška „ruka“ svima nedostaje. A onda u njihovu kuću, kao podstanar stiže muškarac, naizgled naivni inženjer, doveden da u ovoj zabiti rukovodi izgradnjom puta.  Tada nastaje apsurd, kod žena se bude dugo skirvane emocije, iz njihove čežnje za jačim polom budi se surovost. Zbog jedine muške glave u njihovim životima žestoko se međusobno sukobljavaju, svaka bi je hjtela za sebe, a tu žensku požudu inženjer vješto koristi. U njegov podstanarski sobičak jedne noći navrati majka, druge baba, trećek ćerka.

“Željela sam da napišem tragediju o ljidima kojih ima svuda oko nas, ali su nama nevidljivi pa smatraju da su nevidljivi i sami sebi. Ove žene osjećaju se nebitnim i davno su se oprostile od sebe. Pojavi se frajer koji ne mora da bude ništa specijalno, on je samo jedan muški znak ali njima je sve na svijetu. Odjednom se probude sve te strasti koje su dugo potiskivale duboko u sebi. Iako sam tekst pisala kao tragediju, publika se smijala. Šta da radi drugo? Ako počnemo da kukamo – šta će biti sa nama”, poručila je Bojana Mijović, autorica teksa „Lasice“ , prvi student dramaturgije sa Cetinja po čijem scenariju je CNP napravio kazališni komad.