Likovni jezik Katarine Laković odraz duše i intelekta

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. listopada 2020. - 11:48
Autor: 

Izložba slika pod nazivom „Kod“, autorice Katarine Laković, otvorena je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat, uz poštovanje mjera NKT-a.

„Serija crteža Katarine Laković nastala je kao proizvod traganja za ličnim identitetom, ali i univerzalnom idejom o postanku. Njen likovni jezik je odraz duše i intelekta, kojim otjelovjeljuje posebnu priču kosmičnog zračenja u svrhu pronalska sopstvenog koda. Ideja i promišljanje o bivstvovanju, ličnosti, prirodi, univerzumu, i njihovoj međusobnoj uslovljenosti, bile su joj smjernice na ovom putu simbola i skrivenih značenja. Kod u Katarininom opusu predstavljen je formom kruga, čiju simboliku možemo sagledati sa više strana: krug kao beskonačnost bez kraja i početka, krug kao simbol kretanja planeta oko sunca, krug kao jedinstvo, sjedinjene. Kao ključ za razumijevanje čitavog univerzuma, u ovom ciklusu krug je zapravo ključ za dekodiranje simboličkog izraza“, kazala je, otvarajući izložbu, povjesničarka umjetnosti Nina Milićević.

Izložba će biti otvorena do 23. listopada.

Katarina Laković rođena je 1993. godine u Podgorici. Osnovne i specijalističke studije dizajna vizualnih komunikacija završila je na Fakultetu vizualnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran“. Tijekom studija sudjelovala je na brojnim radionicama i natječajima, kao i u izradi murala u četiri različite ustanove: na Fakultetu vizualnih umjetnosti, u dječjoj bolnici, u Centru za prava djeteta i u Resursnom centru. Od prosinca 2019.  radi kao suradnica u nastavi na Fakultetu vizualnih umjetnosti, (Povijest umjetnosti 1 i 2, Umjetnost XX. stoljeća 1 i 2, Suvremene teorije slike 1 i 2). Izlagala je na Art Festivalu u Podgorici 2018., u Dvorcu Petrovića na Kruševcu (Centar suvremene umjetnosti) 2019. godine u sklopu izložbe Bio-Kosmos, koja je nastala u suradnji Fakulteta vizualnih umjetnosti i Ministarstva znanosti, kao i na samostalnim izložbama 2020. godine: u galeriji hotela Centreville u Podgorici, u Kafe klubu Biro u Podgorici i u galeriji Klub (Centar suvremene umjetnosti) u Podgorici.