„Mediteran Iva Dulčića“ u Zagrebu i njegovi radovi u Kotoru i Budvi

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. svibnja 2016. - 9:10
Autor: 

„Mediteran Iva Dulčića“ naziv je izložbe koja je povodom stote obljetnice od rođenja slikara Iva Dulčića organizirana najprije u veljači u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, a zatim 3. svibnja u Umjetničkome paviljonu u Zagrebu. Izložba je otvorena za posjetitelje do 26. lipnja. Budući da opsežan likovni opus ovoga slikara obuhvaća radove u različitim tehnikama crteža, akvarela i ulja na platnu, fresaka, mozaika i vitraja u različitim privatnim i javnim kolekcijama, nemoguće je prikazati sve njegove radove na jednome mjestu. To se ponajviše odnosi na likovno iznimne, i vrlo brojne, radove unutar sakralne arhitekture na našim prostorima u fresko tehnici, mozaiku ili vitraju.

Bokobran donosi uvodne riječi ravnateljice Umjetničkoga paviljona u Zagrebu gdje je upriličena ova posebna izložbena manifestacija, Jasminke Poklečki Stošić. Za Bokobran također govori i sam autor ove izložbe, izbora djela i likovnoga postava „Mediteran Iva Dulčića“, akademik Tonko Maroević. On detaljnije objašnjava koji su Dulčićevi radovi izloženi, što ih čini jedinstvenima, zatim govori o samome Dulčićevu autentičnom određenju životnoga poziva, kao i o tome razlikuje li se umjetnikov pristup radu u religioznome slikarstvu u odnosu na druge radove svjetovne tematike.

Poznato je da je Ivo Dulčić radio vitraje u mnogim sakralnim prostorima i to ponajviše u franjevačkim crkvama, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Radio je Dulčić i u Vatikanu, Njemačkoj, ali i na prostoru današnje Crne Gore. U Budvi, u crkvi svetoga Ivana Krstitelja u veljači 1972. godine izradio je mozaik u svetištu crkve koji prikazuje svetoga Ivana Krstitelja kako objavljuje Krista, s prikazom naroda u pejzažu Budve. U Kotoru na prozoru sjevernoga zida katedrale svetoga Tripuna, prije stepeništa koje vodi za Moćnik, izradio je vitraj na kojemu je prikazao  golubicu, ikonografski motiv koji je povezan s objavom Božjih poruka i očitovanjem njegove blizine. Stoga je bila odlična prilika pitati autora izložbe akademika Tonka Maroevića da kaže nešto i o tim Dulčićevim radovima.

 Slušajte više u audiozapisu emisije Bokobran.

Audio: 
Bokobran 4.5.2016.