Međunarodni festival KotorArt ponovno pod pokroviteljstvom UNESCO-a

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. lipnja 2020. - 11:32
Autor: 

Cjelokupni festival KotorArt je i ove godine dobio pokroviteljstvo UNESCO-a. Na inicijativu Ministarstva kulture, koji je jedan od pokrovitelja festivala, pomoćnik generalnog direktora UNESCO-a, gospodin Firmin Edouard Matoko, je u pismu čestitao KotorArtu, između ostalog i na promociji umjetničkog i kulturnog diverziteta, što je jedna od misija UNESCO-a.

Festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, jedan od najuglednijih festivala u zemlji i regiji, koji okuplja brojne umjetnike i publiku tijekom dva mjeseca trajanja u Kotoru i Boki, već nekoliko godina dobiva potvrde s prestižnih međunarodnih adresa. Noseći programi KotorArta, Don Brankovi dani muzike i Kotorski festival pozorišta za djecu, nositelji su europske kvalitete festivala EFFE label, a zajedno sa Međunarodnim festivalom klapa Perast su nagrađeni Wild Beauty nagradama, Nacionalne turističke organizacije.

Pored izuzetno visokog kvaliteta i posebnog imidža po kojem je prepoznat, svjetski afirmiranih umjetnika, koji su Kotor i Crnu Goru stavili na europsku mapu festivala, male, ali visoko stručne profesionalne ekipe, koja stoji iza njegove realizacije, ono što je karakteristika festivala jeste autonomija njegovih programskih cjelina, decentralizirana uprava, kao i, za crnogorske - a naročito kotorske prilike, neobično visok procent samostalno ostvarenih sredstava. Čak i u ovim bremenitim vremenima, pojedine segmente KotorArta, pored pokrovitelja, UNESCO-a, Ministarstva kulture i Općine  Kotor, podržavaju brojni sponzori i partneri.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala KotorArt je planirano u periodu od 2. 7. do 13. 9. uz smjenjivanje različitih programskih segmenata: KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu (2. - 10.7.), KotorArt Don Brankovi dani muzike (14. 7.- 14. 8.), KotorArt Pjaca od filozofa (11. 8. ), KotorArt Međunarodni Festival klapa Perast, (11.9. -12. 9.).