Međunarodno glazbeno natjecanje „Ciao“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. srpnja 2023. - 15:00
Autor: 

Finale natjecanja  –  od 26.7.  do 28. 7.,  na KotorArt festivalu

Poslije polufinala održanog prethodnog dana u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu, Međunarodno glazbeno natjecanje  „Ciao“, koje predstavlja zajednički glazbeni projekt kineskih i europskih kulturnih organizacija, dolazi u Kotor.

Natjecanje objedinjuje sve kategorije, a nadmeću se mladi glazbenici iz Crne Gore, Srbije i Kine. Čak 50 glazbenika  je došlo ovom prilikom u Kotor na finale, gdje će im se pridružiti i glazbenici  iz Crne Gore.

Glazbeno natjecanje nastavlja se u Kotoru,  gdje se, u okviru Međunarodnog festivala KotorArt održava serijal China stage i okuplja mlade i renomirane kineske umjetnike na dva koncerta, kao i završni koncert pobjednika međunarodnog natjecanja  Ciao competition. Pijanistica  Đažuej Li, pijanista Bočeng Wang i sopranistica Sjaotong Duan nastupali su 22.7, dok će oboist Lin Ćing i pijanistica Lju Guejđing održati koncert 27. 7., u crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani Muzičke škole.

"Radujemo se dolasku u Kotor i činjenici da smo uprkos svim vremenskim nepogodama, uspjeli da dovedemo ovako veliki broj mladih muzičara i Beograd i u Kotor. Ovo je jako važno takmičenje, a „Ciao“ između ostalog, predstavlja platformu koja treba da spoji različite kulture, umjetnike, a muzika je univerzalan i najbolji način za pravljenje dobrih kulturnih saradnji“ – kaže je Vanže Žang, kineska umjetnica i potpredsjednica „Ciao“ platforme.

Inače, Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao„  je prvo takmičenje koje zajednički organizuju zvanične kineske i evropske kulturne organizacije i muzički subjekti, a sazvano je u Kini i Evropi sa misijom da okupi profesionalne i amaterske mlade muzičare kako bi mogli da razmenjuju umetnost i uspostavljaju veze jedni sa drugima.

Zanimljivo je da „ciao„  (na kineskom „qiáo”) znači „zdravo“ na crnogorskom, srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje „most“.

Međunarodno glazbeno natjecanje  „Ciao“ završava se u petak,  28.7.,  također u glazbenoj dvorani crkve S.  Duha, kada će se publici  predstaviti pobjednici međunarodnog natjecanja  Ciao competition.  

Organizatori su odabrali Kotor i festival KotorArt za finale natjecanja, gdje se u petak dodjeljuju Ciao nagrade i diplome najboljima uz spomenuti, završni koncert. 

„U organizaciji ovog takmičenja su: Dejan Sinadinović (redovni profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i predsednik Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmenu), Vanže Žang (sopran iz Kine,  potpredsednica Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmenu), Ljubiša Jovanović (profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i osnivač BUNT festivala) i Ženg Đianguo (zamjenica generalnog sekretara SOEEC)

 U savjetu ovog takmičenja su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu, Beograd, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fondacija Don Branko Sbutega, Fondacija univerzalnih umetnika. Organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt International Festival a, koorganizatori su: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor“.